Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Премиерът на Нидерландия: „Да се отворят училищата преди 8 февруари би било чудо“

Премиерът на Нидерландия: „Да се отворят училищата преди 8 февруари би било чудо“

 

karl-hagen-339247_640

 

„Да се отворят училищата преди 8 февруари би било чудо“, каза холандският министър председател Марк Рюте. Той заяви, че детските градини, училищата и университетите почти сигурно ще останат затворени до тази дата. Ученици и студенти учат онлайн. Притесненията на всички са от новия британски щам.

 

Рюте се надява учебните заведения да могат да отворят след 8 февруари. Очакват се анализте за влиянието на новия щам върху децата и това ще е решаващо за преценката за отварянето.

 

Мащабното тестване в община в Нидерландия, където начално училище стана огнище на новия щам, показва, че той е по-заразен за всички – и за деца, и за възрастни. Изследването сочи, че учениците са заразили родителите си, братята и сестрите си. Единствено бързата реакция на училищната управа и затварянето на учебното заведение са спомогнали заразата да не се разпространи извън общността на училището.

 

Медиите отбелязват, че досега холандското правителство е приемало, че децата не са важен фактор в разпространението на коронавируса.

 

В Нидерландия има строги мерки, включително и вечерен час, до 9 февруари.

 

В страната има избори в средата на март. Рюте не смята, че ще е необходимо тяхното отлагане.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".