Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Нидерландия: Близо 87% от сигналите за страничните ефекти след ваксинация са от жени

Нидерландия: Близо 87% от сигналите за страничните ефекти след ваксинация са от жени

 

laptop-2557571_640

 

Близо 87% сигналите за страничните ефекти след ваксинация са от жени, съобщава холандският изследователски център за странични ефекти Лареб. В Нидерландия нямат обяснение на какво се дължи това.

 

26 000 души в Нидерландия са докладвали за странични ефекти от ваксините срещу ковид. 86,6% от сигналите са подадени от жени. Съобщенията са за 152 000 нежелани реакции. Някои от сигналите са за тромбоза след ваксинация с АстраЗенека или тежка алергична реакция след ваксиниране с Пфайзер или Модерна.

 

„Не сме сигурни защо жените докладват по-често нежеланите реакции“, споделя директорът на Лареб Агнес Кант, цитирана от холандските медии.

 

Едно от обясненията може да бъде, че много млади жени работят в здравеопазването и са били ваксинирани по-рано. В Нидерландия се ваксинират първо възрастните хора и медиците.

 

„Предполагаме, че здравните работници са по-склонни да съобщават за нежелани реакции“, допълват от Лареб.

 

Възрастта е по-определяща отколкото пола, смята директорът на Пфайзер в Нидерландия Марк Каптейн.

 

„Възрастта е по-голямо значение, тъй като имунната система старее заедно с човека, което прави ваксината по-малко ефективна при възрастните хора“, смята Марк Каптейн.

 

Изглежда, че коронавирусът засяга по различен начин жените и мъжете, смята изследователката Чахинда Госейн-Доха от UMC Маастрихт. Смъртността при мъжете е по-голяма, а жените са по-застрашени от дълги последици от заразата.

 

За сравнение:

В България: 1442 съобщения за странични реакции от ваксините (към 1.4.2021)

В Нидерландия: 26 000 съобщения за 152 000 нежелани реакции

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".