Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Нидерландия: „Прибързаното отваряне на училищата е предизборен трик“, възмущава се директор

Нидерландия: „Прибързаното отваряне на училищата е предизборен трик“, възмущава се директор

„Поставяме здравето и безопасността на нашите учители и ученици на първо място и няма да отворим“, категорично е ръководството на верига от 30 училища

manor-3604684_640

 

„Прибързаното отваряне на училищата е предизборен трик“, възмущава се директор в Нидерландия, цитирана от медиите.

 

Детските градини и началните училища в страната беше спешно решено да отворят на 8 февруари. Преди това самият премиер призна, че има огромен натиск да се направи. Здравните експерти не бяха съгласни, но после някои от тях признаха, че го приемат като социално решение и все пак предупреждават, че продължава да има риск от заразяване и се притесняват от британския щам. Изборите в страната са в средата на март.

 

Директори недоволстват, че трябва бързо да отворят, но и да изпълнят само за няколко дни насоките за безопасно обучение, спуснати в сряда следобед. Определят ги като претупани и неизпълними. За да се спази социалната дистанция и работата в малки групи, например, която се изисква, трябва да се наемат огромни зали, пресмятат те.

 

„Министерството на образованието се е ръководило от бързане, а не е подходило внимателно как да се възстанови учебният процес“, реагираха остро от училищните синдикати.

„За да се реализира всичко това, е необходимо повече време, а не само няколко дни.“

 

Друг профсъюз нарече насоките за безопасно обучение „голям пъзел“, а правилата няма как да работят.

 

Синдикатите недоволстват още, че „оправданите опасения на учителите и на помощния персонал не се приемат сериозно“.

 

Имаше дори изказвания от здравни власти, че не смятат, че учителите са по-застрашени от заразяване от ковид в сравнение с други професии.

 

Училища започнаха да обявават, че няма да отворят другата седмица. 

 

Верига от 30 училища заявява решението си, че няма да отвори на 8 февруари, защото поставя здравето и безопасността на първо място.

 

„От първия ден на първата вълна на март 2020 г. ние посочихме, че поставяме здравето и безопасността на нашите учители и ученици на първо място„, пише в писмо до родителите.

Считаме, че е наша отговорността да отворим училищата само, ако можем да направим това безопасно, отговорно и практично.

След размисъл стигнахме до заключението, че в момента това е невъзможно.“

 

Онлайн обучението в тази верига ще продължи докато училищата се подготвят за правилното възстановяване на присъствения учебен процес.

 

В момента в Нидерландия се обсъжда дали да има други мерки за разхлабване. В страната в момента има дори вечерен час. Според слуховете, които достигат до медиите, най-вероятно другите ограничения ще останат.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".