Рубрики
Начало » Коронавирус » Проф. Ива Христова: Новата ковид вълна в България ще бъде наесен

Проф. Ива Христова: Новата ковид вълна в България ще бъде наесен

 

ocean-918999_640

 

Новата ковид вълна в България ще бъде наесен. 50% от случаите през септември ще бъдат с Делта вариант. През октомври ще има повишение на случаите и заболеваемостта у нас, прогнозира проф. Ива Христова в специално интервю за „Монитор“.

 

В момента 10% от положителните случаи в страната са с индийския вариант. Той е вече факт в Благоевград, Бургас, Варна, Русе. В София и в София област са установени най-много случаи.

 

Делта вариантът е 225% по-заразен в сравнение с първоначалния вариант на коронавируса.

 

Възпаление на гърлото и носа, висока температура, главоболие – това са най-честите симптоми на индийския вариант. Рядко се наблюдава вече загуба на обоняние. Според китайски учени, два пъти по-често се налага хоспитализация при Делта варианта.

 

Преболедуването на ковид донякъде предпазва, но вероятността за повторна нова инфекция се увеличава заради мутациите.

 

Ваксините защитават в много висока степен от индийския вариант. Пфайзер защитава 94% срещу британския вариант, т.е. при 100 души 6-ма могат да се разболеят. При Делта варианта предпазва 88%, т.е. при 100 души 12 могат да се разболеят леко без хоспитализация.

 

Ако не се ваксинираме и оставим вируса спокойно да минава от човек на човек, той ще мутира. Така се създадоха досегашните 4 варианта. Ще се създадат и още, които може да са още по-заразни, обяснява, доц. Христова.

 

Теоретично ваксинираните могат да пренасят вируса, но в ниска степен.

 

Пристигащите в България от страни в червената ковид зона задължително трябва да представят PCR, независимо дали са ваксинирани. Причината е, че не се знае дали даденият човек е успял да изработи антитела. Около 10% от ваксинираните не изработват много антитела и имат слаба защита.

 

Цялото интервю можете да прочетете тук. Много е хубаво и с полезна информация.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".