Рубрики
Начало » Коронавирус » Министърът на образованието: Няма планирано затваряне на всички училища от октомври

Министърът на образованието: Няма планирано затваряне на всички училища от октомври

Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища.

 

1 AEG Sofia 2

 

Няма планирано затваряне на всички училища от октомври месец, каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Така той отговори на въпрос на Нова телевизия относно слуховете, че след месец се планира училищата да затворят. Министър Вълчев обясни, че носенето на маските в училище е под 10% от общото време и допълни: „Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища.“

 

Интервю на министъра на образованието за Нова телевизия:

 

Надяваме се учебната година да бъде присъствена. Целта ни е учениците да прекарат максимум време в училището. Предходните години сме имали 1-2 седмици т.н. грипни ваканции. Сега няма да бъдат ваканции, а ще се превключва, ако се наложи на обучение в електронна среда от разстояние. Но като цяло учебната година ще бъде присъствена. Няма да има затваряне за цели училища.

 

Много слухове се носят. Ще затварят ли училищата от октомври месец?

 

Категорично няма такъв план. Тази учебна година ще живеем малко или много в условията на непридвидимост, но няма планирано затваряне на училища за много седмици или месеци, както беше в края на миналата година. Мерките, които сме избрали, са насочени да има минимум превключване на обучение в електронна среда. Най-често това ще бъде за отделни класове, когато има заболял ученик. Така се случва в момента и в детските градини. Те работеха през летните месеци. Ние не знаем каква ще бъде ситуацията, но се надяваме да не се влоши чувствително.

 

Когато дойдат сезонните грипове, ако има надвишаване на праговите стойности при тях, имайки предвид, че и двата вируса се усилват взаимно, но това са седмици, които са след Нова година. Тогава ще се вземе решение дали за определена област или община временно да се затворят училища, но няма планирано затваряне на всички училища от октомври месец. 

 

Ще се спазва ли носенето на маските?

 

Ние сме избрали един от най-либералните модели. Целта на невзаимодействие на паралелките е да имаме минимум обучение в електронна среда. Ако има заболяло дете или ученик, само съответната паралелка да се карантинира, а не цялото училище. Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища. 

 

Препоръката ни е колкото може повече време учениците да прекарват навън. Разбира се, те трябва да минат през коридора, да отидат до тоалетна. Говорим за няколо минути ползване на маска. Под 10% от общото време. което не е толкова утежняващо. В класните стаи няма да се изисква носене на маски.

 

 

Цялото интервю вижте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".