Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Образователният министър: „Ако някой родител не иска да пусне детето си присъствено на 4 януари, може да подаде заявление за онлайн обучение“

Образователният министър: „Ако някой родител не иска да пусне детето си присъствено на 4 януари, може да подаде заявление за онлайн обучение“

Красимир Вълчев обясни какви са процедурите, ако родителите не искат да си пуснат децата и малките ученици присъствено от 4 януари 2021 г.

abacus-3288079_640

 

 

Ако някой родител не иска да пусне детето си обратно в класната стая на 4 януари, има възможност да подаде заявления за обучение в електронна среда, обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на седмичния брифинг по въпросите с коронавируса. Предвижда се удължаване на срока на противоепидемичните мерки до 31 януари. Едно от изключенията е да се разреши на децата да се върнат в яслите и детските градини, а на учениците от 1 до 4 клас да влязат обратно в класните стаи.

 

Министър Вълчев пое ангажимент да проведе разговори със сдружението на общините да се премахне временно приципът на задължително посещение. Това е въведено само в някои общини, но според него е хубаво да бъде навсякъде. Така родителите ще имат възможност да оставят децата си у дома, ако не желаят да ги пускат присъствено.

 

Красимир Вълчев обърна внимание, че се е стигнало до решението да се разхлабят мерките за детските ясли, градини и за 1-4 клас, защото се смята, че децата на такава възраст са в по-малка степен преносители на заразата и по-малко допринасят за разпространението й. Също така онлайн обучението по-трудно се осъществява при малките ученици.

 

Красимир Вълчев увери, че при отварянето на училищата и градините, ще се спазват всички противоепидемични мерки.

Кога ще се върнат учениците от 5 до 12 клас в училище?

 

Седмицата след 4 януари ще се наблюдава обстановката и ще се прави анализ. Ще се прецени дали е възможно да се върнат в класните стаи и други ученици. С приоритет ще бъдат 7, 8 клас. Това ще може да се случи само, ако тенденцията по отношение на разпространението на коронавируса в страната е благоприятна. Ще се действа по алгоритъма за редуване на класовете.

 

Министър Вълчев заяви, че ще остане възможността училища да излизат на онлайн обучение по свое желание при много заболели. Остава да действа принципът при заразен ученик, да се карантира целият клас.

 

Очакванията са през май да се подобри ситуацията по отношение на коронавируса, но нямало как да останат учениците толкова дълго вкъщи. Вълчев обясни, че по отношение на образованието наистина се е направил пълен локдаун. За цялата система е 3 седмици, за гимназиите вече е 8 седмици.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".