Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Образователният министър: „Ако се повиши броят на заразените, по-добре е по-бързо и за кратко да превключим на електронно обучение за по-голям процент от учениците“

Образователният министър: „Ако се повиши броят на заразените, по-добре е по-бързо и за кратко да превключим на електронно обучение за по-голям процент от учениците“

Какъв е план Б на МОН при третата вълна от коронавирус?

20210124_154350

 

„Ако се повиши броят на заразените, по-добре е по-бързо и за кратко да превключим на електронно обучение за по-голям процент от учениците“, каза образователният министър Красимир Вълчев по БНР. „Ако 1-4 клас се задържат в класните стаи 80-90% през втория срок, това ще бъде успех“, заяви той. Според него третата вълна, която прогнозират от НОЩ, ще бъде последната, защото ще има колективен ефект от ваксините.

 

Какъв е план Б на МОН при третата вълна от коронавирус?

 

План Б ни е превключване.

Целта от началото на учебната ни година е максимално присъствено обучение. Но то е като оптимизационна задача с неизвестни параметри.

Реагираме в зависимост от ситуацията.

Ако се повиши броят на заразените, по-добре е по-бързо и за кратко да превключим на електронно обучение за по-голям процент от учениците, за да може след това бързо да се върнат в класните стаи, отколкото да допуснем още по-голямо увеличение на броя на заразените.

 

Близо 1 100 000 деца, ученици и учители взаимодействат ежедневно в училищата и градините и това няма как да не допренесе за разпространението на заразата, каза още образователният министър. Отделно е и системата на висшето образование.

 

Училищата, детските градини и въобще сферата на образованието е нещо огромно.

950 000 деца и ученици, близо 130 000 заети. Отделно е системата на висшето образование. Но дори и без нея, това са (б.а. близо) 1 100 000 ежедневно участващи в една система, прекарващи средно по 7 часа средно 20 – 20 и няколко деца в класни стаи.

Няма как да не допренесе за разпространението на заразата.

 

Според Вълчев, проблемът не е в децата, в класната стая.

 

При учениците от 1 до 4 клас има по-малко пропуски, отколкото в предходни години: „В предходните години има 1 седмица екскурзии, 2-3 седмици грипни ваканции. Тази година това го нямаше“.

 

Ако задържим 1-4 клас този срок, който започна, 80-90% в класните стаи, това ще бъде успех.

 

Образователният министър коментира експертната прогноза на НОЩ за очаквана третаа вълна от коронавируса.

 

Факт е. Това ще бъде третата и последна вълна, защото през пролетта ще имаме освен затопляне на времето, ще имаме и колективен ефект от ваксинацията. Не говоря за колективен имунитет, а за колективен ефект. Такъв ще има и при 20-30% ваксинирани. 

 

24% от учителите искат да се ваксинират. 5-6% са преболедували.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".