Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Образователният министър: „Ако се влоши ситуацията, ще се откажем от графика“

Образователният министър: „Ако се влоши ситуацията, ще се откажем от графика“

 

20210124_154151

 

„Ако се влоши ситуацията, ще се откажем от графика (за поетапно връщане на големите ученици)“, заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на седмичния брифинг. „Ако не се откажем, ще рискуваме още повече. Присъственото образование е цел, но само доколкото е разумно и доколкото позволява ситуацията“, допълни министърът.

 

На въпроса дали присъственото обучение на децата от предучилищна възраст и на учениците от 1 до 4 клас е повлияло на покачването на новозаразените, образователният министър каза, че те се върнаха на 4 януари, а има покачване по-скоро от средата на януари. Вълчев обясни, че е спорен въпросът колко това е допринесло за покачване. Министърът пак повтори познатото изречение, че образователната среда е многочислена среда в многочасово взаимодействие и че това оказва влияние, но не чак толкова много. Не децата, а класната стая е виновна, отново ни сподели тезата си. „Ако образователната среда е най-рисковата среда, това би довело до 10 000 заразени на ден“, пресметна бързо министърът. Вълчев отново повтори изследването, което обича да цитира във всяка своя публична изява, че малките деца по-малко заразяват. Той наблегна на факта, че образованието е приоритет и по тази причина са поели риск да върнат част от учениците. В момента присъствено са 650 000 деца и ученици и няма как да това да не е бъде част от разпростанението на заразата.

 

Красимир Вълчев потвърди това, което каза здравният министър, че управляващите следят на 12 часа каква е ситуация и ще се реагира веднага, ако има заплаха за здравето и живота на хората.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".