Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Образователният министър: „Ако тази ситуация се задържи, можем да мислим за по-голямо разхлабване“

Образователният министър: „Ако тази ситуация се задържи, можем да мислим за по-голямо разхлабване“

 

20210124_154524

 

Ако този сценарий се задържи, тази ситуация се задържи, можем да мислим и за по-голямо разхлабване, каза министърът на образованието Красимир Вълчев по БНТ.

 

Не можем и да не рискуваме, защото това би означавало да чакаме още по-благоприятна ситуация, която ще имаме вероятно през април-май, когато ще имаме и групов ефект от ваксинацията. Когато температурите се повишат.

 

МОН получава два пъти в седмицата информация за другите страни.

 

Много е тежко в другите страни. В момента във Франция, Русия и Финландия са само с отворени училища. Навсякъде затвориха. Няколко страни като нас долните класове са отворени – Словакия, Гърция. Съобразяваме се с европейската картина, но ситуацията е различна. Видяхте през ноември при нас беше по-тежко, а сега е по-леко.

 

Образователният министър повтори тезата си, че децата не са основни заразители.

 

„Доказа се тезата, че малките деца не са основните заразители. Колкото по-малки са децата, по-малко рецептори имат, по-малко репликират вируса, безсимптомните преносители по-малко заразяват. Не са проблемът децата. Проблемът е класната стая“, каза още Вълчев.

 

Точно на обратното мнение обаче са здравни експерти и медици. Д-р Аспарух Илиев беше категоричен тази седмица по БНР: „Всички научни анализи показват, че учениците са суперразпространители на Covid-19″.

 

Министърът все пак уточни, че учители и ученици са общо около 1 100 000 души и няма как такава голяма общност да не оказва влияние върху обстановката у нас.

 

Вълчев обясни, че повечето родители искат децата им да учат в клас.

 

„Настроенията се менят, преди два месеца на цялата общественост мненията бяха 50 на 50. Сега категорично родителите и учителите са сигурни за присъственото обучение. Единственото, което можем да сложим на везната срещу здравето, е образованието. Това е, за което поехме риск„, допълни той.

 

За тази седмица има малко увеличение на случаите спрямо миналата, но като цяло сме в благоприятен сценарий, анализира Вълчев. Ако този сценарий се задържи, можем да се мисли за по-голямо разхлабване.

 

Дали ще отпадне НВО в 4 и 10 клас?

 

Вълчев не смята да предложи на това Народно събрание отмяна на тези външни оценявания. Той обърна внимание, че мандатът на този парламент е ограничен.

 

Не възнамерявам да предложа на това Народно събрание отмяна на НВО 4-10 клас. Тъй като епидемичната ситуация през юни месец, когато се провеждат, нямаме основание да считаме, че ще бъде по-лоша отколкото е сега.

 

Външното оценяване е необходимо. Още по-необходимо е тази година да оцени дефицитите тази година или предимствата на обучението в електронна среда, допълни Вълчев.

 

24% от учителите към момента са заявили, че ще се ваксинират. Според него сега има предпазливост сред тях, но смята, че процентът ще се увеличи.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".