Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Образователният министър апелира родителите да се възползват от възможността учениците да бъдат тествани

Образователният министър апелира родителите да се възползват от възможността учениците да бъдат тествани

 

20210124_145203

 

Образователният министър Красимир Вълчев апелира по БНР родителите да се възползват от възможността учениците да бъдат тествани. В момента МОН проучва нагласите сред близките на учащите.

 

Проучваме в момента нагласите сред родителите, тъй като тестването на учениците предполага известна инвазилност в ноздрите. 

Така че ако приемем тестване на учениците, това ще позволи да имаме по-добра картина, да управляваме по-добре ситуацията.

Проблемът с тестването е, че резултатите са валидни за съответния ден. 

 

Ако получат подкрепа за инициативата, вероятно ще могат да се проведат няколко тествания, каза Вълчев.

 

Въпрос и на средства е тестването. В момента можем да си позволим да започнем с еднократно тестване.

Разговорите, които съм имал с министъра на здравеопазването, допълнителният разход, който можем да си позволим, защото той не е малък, трябва да бъде насочен към системата на образованието, защото е приоритетна.

Надявам се няколко пъти да тестваме учениците.

 

Образователният министър приема тази инициатива като възможност.

 

Това е възможност за родителите и аз апелирам към родителите да използват тази възможност.

Разбира се, на едно дете може да му бъде леко неприятно, когато му бръкнат по-дълбоко в ноздрата, но това са секунда-две-три, които могат да се изтърпят. Досега няма пострадали от тестването.

 

На брифинга на 4 февруари здравният министър Костадин Ангелов първи спомена, че се провеждат консултации с МОН за евентуално тестване на учениците.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".