Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Образователният министър за искането за отмяната на НВО: „И децата в детската градина сигурно не искат да спят на обяд“

Образователният министър за искането за отмяната на НВО: „И децата в детската градина сигурно не искат да спят на обяд“

През април ще бъде дадена информация за отпадане на теми от изпитите след 7 и 12 клас

kindergarten-2353105_640

 

„Ако питате учениците, те сигурно не искат и отсъствия да се пишат. Не искат и да имат и вътрешно оценяване. Децата в детската градина сигурно не искат да спят и на обяд. Това не означава, че трябва да подкрепим техните искания безусловно без да се замислим какъв би бил дългосрочният ефект върху системата: отслабена мотивация за образователно развитие и ангажираност с ученето.“

 

Това беше отговорът на образователния министър Красимир Вълчев за изпратеното писмо на омбудсмана Диана Ковачева за отмяна на националното външно оценяване в 4 и 10 клас.

 

 Омбудсманът трябва да прави разлика между обществения интерес и интереса на жалбоподателя. 

 

Министърът на образованието обясни, че при строги мерки може да се проведе външното оценяване за учениците от 4 и 10 клас присъствено.

 

„Няма основание да се очаква, че през юни месец ще е по-лоша епидемичната обстановка“.

 

Няма причина да не се проведе, щом сега 70% от учениците ходят присъствено на училище, а изпитите в университетите също се провеждат. Вълчев отново обърна внимание, че обществото прекалено се фиксира в тези изпитвания.

 

„Нито един ученик няма да отпадне след НВО в 4 или 10 клас.“

 

Външното оценяване е начин на диагностика на системата, каза Вълчев и посочи, че няма образователна система без вътрешно и външно оценяване.

 

През април ще бъде дадена информация за отпадане на теми от изпитите след 7 и 12 клас и призова учениците да се подготвят, като учат всичко.

 

„Правим крачки в последните години към трансформиране на изпитните въпроси, теми и материали, за да бъдат насочени към меренето на умения. Това не предполага толкова заучаването на теми… Все пак се мерят знания, натрупани за няколко години“.

 

Апелът ни към учениците сега е: „Учете! Учете всичко!“, каза образователният министър по БНР.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".