Рубрики
Начало » Коронавирус » Обсъжда се затягане на ковид мерките, включително и онлайн обучение, в най-засегнатите области

Обсъжда се затягане на ковид мерките, включително и онлайн обучение, в най-засегнатите области

8 са най-засегнатите области

belt-2198931_640

 

Обсъжда се затягане на ковид мерките, включително и онлайн обучение за учениците, в най-засегнатите области, ставя ясно от изказване на здравния министър Костадин Ангелов, цитиран в БНР.

 

8 са най-засегнатите области в страната, в които заболеваемостта е преминала 300 на 100 000 души население. Сред тях са Кюстендил, Бургас, София-град, Шумен и Бургас.

 

„Затягане на мерките в 8-те области с най-сериозна циркулация на британския вариант на коронавируса“, уточняват от БНТ.

 

„На национално ниво 70% от пробите са с британския вариант на коронавируса“, съобщи Ангелов.

 

7-дневната заболеваемост на национално ниво премина 300 на 100 000 души, каза министърът. Все още на 14-дневна база не сме скочили над тези стойности.

 

На среща здравните власти, директорите на Регионалните здравни инспекции и представители на Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб обсъдиха въвеждането на допълнителни мерки в тези области. Разговорите са продължили повече от 3 часа.

 

„Мерките, които бяха обсъждани са различни, като носенето на маски на по-открито въвеждането на по-ранен вечерен час за заведенията, извеждането на учениците в електронна среда, в ограничаване достъпа до моловете, фитнесите.

Обсъждахме също така и налагането на карантина на влизането на български граждани и чужди граждани от високо рискови области“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

По отношение на заведенията за обществено хранене е поискано само намаляване на вечерния час, а не затваряне, каза министърът.

Ще се обмисля допълнително дали да се подходи само локално или да се избере в национален мащаб, съобщава БНР.

 

„Тези мерки ще бъдат предложени на Националния оперативен щаб за отново разглеждане, с оглед хода, който трябва да предприемем – дали да бъде национален или локален.

Опитахме се да стигнем до унифициран подход, но той, към настоящия, етап е невъзможен, тъй като има области, които имат заболяемост под 50 на 100 000, а има области, които имат заболяемост над 500„.

 

Решение ще се вземе до дни.

 

„Въпрос на дни е да имаме окончателно решение за мерките, които ще бъдат наложени на областно ниво или на национално ниво“, допълни Ангелов.
„Ситуацията в страната е под контрол“ – oколо тази позиция са се обединили всички присъстващи на срещата, съобщи Костадин Ангелов в профила си във Фейсбук.

Днес проведох среща с директорите на всички РЗИ в страната, Националния оперативен щаб и Националния ваксинационен щаб….

Posted by Kostadin Angelov on Monday, March 8, 2021

 

 

Ангелов призова хора да са разумни. Да избягват масови мероприята на открито и закрито без дистанция, да се носят маски, защото ситуацията, която сега е под контрол, трябва да остане максимално дълго време такава.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".