Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » България въвежда ограничения за пристигащите от Нидерландия

България въвежда ограничения за пристигащите от Нидерландия

 

madurodam letiste samoleti 2

 

България въвежда ограничения за пристигащите от Нидерландия. Това става ясно от нова заповед на здравния министър, която влиза в сила от 26 юли 2021 г.

 

НОВО: Министерството на здравеопазването ще разреши на холандски туристи да влизат в България с PCR тест

Нидерландия вече попада в червената зона. Това означава, че страната ни се затваря за чужденци, идващи от кралството. Българските граждани, техните семейства и постоянно пребиваващите се допускат у нас само срещу отрицателен тест, а ако не се предостави – следва карантина. Няма значение дали са ваксинирани или не, уточняват от „Сега“.

 

В по-предишно съобщение от здравното министерство се уточнява какво следва за пристигащите от „червена зона“:

 

Български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България или член на неговото семейство, в т.ч. и деца, независимо от тяхната възраст, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. „червена зона“ и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране (вписана в цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС), се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.

 

В новата заповед са добавени още Малта, Андора и Грузия.

 

Европейските държави, които попадат в червената зона, са:

Великобритания, Ирландия, Испания, Кипър, Малта, Андора, Нидерландия.

 

Зелена зона са:

Австрия, Германия, Естония, Исландия, Литва, Полша, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Дания, Италия, Словения, Франция, Норвегия, Сан Марино, Ватикана, Швейцария и Чехия.

 

С Румъния имаме споразумение за реципрочност.

 

С Русия прилагаме специфични противоепидемични мерки за пристигащите, въпреки че има доста случаи на ковид в момента. От „Сега“ уточняват, че се „допуска изключение в името на туристическия бизнес“. Със същите специфични мерки се ползват и пристигащите от Португалия и Пакистан.

 

Заповед 23 юли 2021 г.

Доклад от доц. Кунчев

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".