Рубрики
Начало » Коронавирус » За онлайн обучение до края на 2020 г. настояват учители

За онлайн обучение до края на 2020 г. настояват учители

Учители заплашват с масово подаване на молби за отпуска и за напускане

 

woman-5462074_640

 

Онлайн обучение до края на 2020 г. – за това настояват от „Учители за безопасно образование“. Ако не бъде изпълнено искането им, педагозите ще започнат да подават масово молби за отпуска и за напускане, съобщи БНР.

 

Те са обезпокоени от големия брой починали и заразени учители. В отворено писмо до медиите, изпратено тази вечер, от „Учители за безопасно образование“ съобщават данните, с които разполагат за свои колеги:

 

20 починали учители за 20 дни, за сравнение от март до сега са починали 33-ма лекари, няма друга професия, дала толкова жертви като нашата,

Около 1000 болни учители, част от които тежко, в реанимация и невъзможност да се върнат по работните си места в следващите месеци, ако съумеят да се възстановят изобщо.

 

Ако учителите напуснат системата на образованието или подадат молби за отпуска, няма да има никакво образование – не присъствено, не дистанционно, а никакво, обясняват пред БНР притеснените педагози.

 

Според тях е неефективна мярката, обявена от здравния министър всички ученици с над 20% заболеваемост да преминат на онлайн обучение.

 

„Да чакаме 20% доказано, симптомно болни, след като няма масово тестване, това не е решение. Ще чакаме да изгори на 20% къщата, за да извикаме пожарната. На всички е ясно, че повечето деца, особено по-малките, боледуват безсимптомно или с много леки симптоми, но те реално пренасят болестта и заразяват“.

 

Учителите критикуват и своя ресорен министър – министърът на образованието Красимир Вълчев, и идеята му, че е възможно вече училищата да решат дали да са задължителни маските в класните стаи. Според тях учениците често носят неправилно маските и така се губи ефектът.

 

От „Учители за безопасно образование“ предлагат до края на 2020 г. да се учи онлайн, а след това плавно да се мине към присъствено обучение при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".