Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Отрасловият съвет: „И да, разбира се, при влошаване на ситуацията училищата ще останат затворени“

Отрасловият съвет: „И да, разбира се, при влошаване на ситуацията училищата ще останат затворени“

 

119 SOU 3

 

„И да, разбира се, при влошаване на ситуацията училищата ще останат затворени“, пише в позицията на Отрасловия съвет, в който влизат образователните синдикати, организациите на училищните директори и асоциацията на частните училища. Документът изразява постигните съгласия между социалните партньори по въпроса за връщане на част от големите ученици в училище. Те подчертават своята подкрепа към здравния министър.

 

Директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който е председател на съюза на директорите, помести решенията на Отрасловия съвет от 25 януари 2021 г. В последния абзац е вписано: „И, да, разбира се, при влошаване на ситуацията, училищата ще останат затворени“.

 

 

Posted by Диян Стаматов on Wednesday, January 27, 2021

 

Posted by Диян Стаматов on Wednesday, January 27, 2021

 

 

В позицията на Отрасловия съвет се вижда графикът, който са посочили за редуване на големите ученици. Единствената разлика в сравнение със заповедта на министъра на здравеопазването е, че в окончателния вариат 12 клас трябва да се явят присъствено и още веднъж в посочения график – заедно с групата 6 и 9 клас, т.е. в средата на март.

 

От Отрасловия съвет са вмъкнали и изречението, което казва, че при благоприятни условия да се разреши присъственото обучение на повече класове. Това условно искане не присъства в заповедта на здравния министър и явно не е прието, но има текст за слетите паралелки.

 

Screenshot from 2021-01-26 20:28:48

Screenshot from 2021-01-26 20:34:14

 

Първи Диян Стаматов информира в понеделник за решенията на отрасловия съвет. По-късто във вторник допълнителни детайли добави и директорът на 51 СУ Асен Александров, който е начело на сдружението на директорите. Той беше включил интересен акцент от срещата на Отрасловия съвет: „В основните училищата при благоприятна ковид ситуация да се пристъпи към постепенно увеличаване на процентното присъствие на учениците“, но в този вариант тази идея не присъства в подписания документ, публикуван от Диян Стаматов, а в заповедта на здравния министър изобщо липсва тази условност. Днес позиция изказа и лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и част от прессъобщението, озаглавено „Ценности в пандемията“, съдържат философията на постигнатото съгласие между социалните партньори: „При влошаване на ситуацията, училищата трябва да бъдат отново затворени за присъствено обучение“.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".