Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Отрасловият съвет: „В основните училищата при благоприятна ковид ситуация да се пристъпи към постепенно увеличаване на процентното присъствие на учениците“

Отрасловият съвет: „В основните училищата при благоприятна ковид ситуация да се пристъпи към постепенно увеличаване на процентното присъствие на учениците“

Образованието си отваря вратичка да пусне повече ученици присъствено

23 SU 3

 

„В основните училищата при благоприятна ситуация относно разпространението на COVID 19 да се пристъпи към постепенно увеличаване на процентното присъствие на учениците“, това е едно от решенията на Отрасловия съвет в средното образование. За детайлите информира директорът на 51 СУ Асен Александров, председател на едната работодателска организация в средното образование – Сдружението на директорите в средното образование.

 

Отрасловият съвет излезе с решения в понеделник. Основното беше, че учениците от 7, 8 и 12 клас се връщат първи на 4 февруари за две седмици. След това идва смяната на 5, 10 и 11 клас, а накрая – на 6 и 9 клас. За това първи информира директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който пък е начело на другата работодателска организация – Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България.

 

В бележките на директора на 119 СУ нямаше акцент за възможността да се премине при благоприятна ситуация към връщане на повече ученици от основните училища. Преди това той обяви позицията на Съюза на директорите, който ръководи, че се предлага училищата да имат автономия да решават кога и колко ученици да пуснат присъствено.

 

Вместо автономия, в решенията се говори за диференциран подход при възстановяване на присъственото обучение, което в крайна сметка цели почти същото и ще дава възможност за много изключения или свобода на тълкуване на ограниченията.

 

Ето информацията от директора на 51 СУ с допълнителните детайли:

 

Р Е Ш Е Н И Я НА ОТРАСЛОВ СЪВЕТ ЗА ТРИСТРАННО СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА СРЕДНОТО ОБРАЗОВАНИЕ:
По т. 1. Условия за връщане към присъствено обучение на учениците от V – XII клас.

1. Отрасловият съвет се обединява около идеята и модела от 4 февруари за възстановяване на присъственото обучение на учениците чрез редуване през две седмици, взето по компетентност от здравните експерти. В училищата за първите две седмици да се върнат – VII клас, VIII клас и XII клас, след което за следващите две седмици – V клас, X клас и XI клас и накрая за две седмици – VI клас, IX клас и XII клас. Слетите паралелки и общежитията следва да функционират присъствено без редуване.

2. Отрасловият съвет упълномощава министъра на образованието и науката да представи на членовете на Националния оперативен щаб становището на социалните партньори в подкрепа на диференцирания подход за възстановяване на присъствено обучение, особено в малките населени места. В основните училищата при благоприятна ситуация относно разпространението на COVID 19 да се пристъпи към постепенно увеличаване на процентното присъствие на учениците.

3. Отрасловият съвет подкрепя политиката на Министерството на здравеопазването за приоритетно възстановяване на присъствените дейности в областта на образованието, културата и спорта.

 

 

Първоначално се говореше, че 30-40 процента ученици ще са присъствено, дори класовете трябваше да са разделени, след това само до 40%, по-късно директорът на 119 СУ уточни, че става дума за 40% освен началните класове, здравният министър също се доизясни и обясни 37,5% от учениците 5-12 клас, синдикатите явно бяха най-коректни с изчисленията със своите 70%, а реалните сметки показват, че процентът в някои училища е дори по-голям. С искането за автономия или към днешна дата диференциран подход ще се върви към 100%, особено в основното образование.

 

Очевидно е какво се цели – да се върнат повече ученици присъствено, ако може почти едновременно. Отново се губи идеята защо трябва да са по-малко деца в класните стаи и в училищата.

 

 

Директорът на 119 СУ помести решенията на Отрасловия съвет от 25 януари 2021 г.

 

 

Posted by Диян Стаматов on Wednesday, January 27, 2021

Posted by Диян Стаматов on Wednesday, January 27, 2021

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".