Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » „Решението не се базира на никакви обективни анализи“ – отворено писмо от “Родители за безопасно образование”, “Учители за безопасно образование” и „Science in the Crisis“

„Решението не се базира на никакви обективни анализи“ – отворено писмо от “Родители за безопасно образование”, “Учители за безопасно образование” и „Science in the Crisis“

 

writing-1149962_640

 

„Решението е неправилно, ненавременно и абсолютно неотговарящо на обективните факти“, пишат в отворено писмо “Родители за безопасно образование”, “Учители за безопасно образование” и „Science in the Crisis” във връзка с днешното решение за присъствено обучение на големите ученици от училищата с една паралелка на випуск.

 

„Това решение не се базира на никакви обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната“, допълват те.

 

„Необходимо е противоепидемичните мерки не просто да бъдат разхлабвани, а напротив – да бъдат затегнати“, заявяват от трите активни групи.

 

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, до здравния министър Костадин Ангелов, до образователния министър Красимир Вълчев и до медиите.

 

Ето какво пише още в Отвореното писмо:

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ ПРОФЕСОР АНГЕЛОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ВЪЛЧЕВ,
УВАЖАЕМИ МЕДИИ,

 

Екипите на “Родители за безопасно образование”, “Учители за безопасно образование” и „Science in the Crisis” категорично се противопоставят на решението от днес 14.02.2021г. на министър-председателя Бойко Борисов всички ученици от 5 до 12 клас в малките населени места да бъдат върнати в присъствена форма на обучение, както и отварянето на заведенията за обществено хранене /ресторанти, кафенета и дневни барове/ от 01.03.2021 г.

Това решение не се базира на никакви обективни анализи за развитието на епидемичната обстановка в страната.

Предвид нарастващият брой нови случаи на заразени със SARS-CоV-2, броят на хоспитализираните с COVID-19 и на тези, в интензивни отделения за лечение, продължаващият вече втора седмица ръст на починалите от болестта, установените множество случаи на заразени с „британския вариант“ на коронавируса и бавния темп на ваксинация, решението е прибързано и следва да се отчете конкретно:

1. Заболеваемостта се е удвоила за последните три седмици, като отчита ръст на постоянно нарастване – от 90,48 на 156,8 на 100 хиляди население.

2. Седмичният ръст на новорегистрираните случаи е с над 20% за трета поредна седмица.

3. Хоспитализираните и интензивните се увеличават почти 8% за изминалата седмица, като при настанените в болница ръста е за трета поредна седмица.

4. Процентът положителните за COVID-19 проби – от 6,28 на 7,8%, като ръстът е трета поредна седмица.

5. Починалите от COVID-19 за предходните седем дни са се увеличили с над 20%, а в изтичащата седмица отново има ръст от над 5%.

6. Ръст се наблюдава и при заразените медицински лица за втора поредна седмица въпреки големия брой преболедували и ваксинирани в тази група.

7. По-малко от месец и половина след връщането на децата в детските градини и учениците в начален етап общия брой на заразените във възрастова група от 0 до 19 се е увеличил с над 30%.

8. Навлизането на „британския вариант“ се установява по безспорен начин. През втората седмица на месец февруари 2021г. в Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ са секвенирани 96 проби от пациенти с COVID-19, като при 68 от тях е установен британския вариант на SARS-COV-2. Освен това този вариант на коронавируса е навлязъл в страната още през месец декември 2021 г., което е предпоставка за повсеместното му разпространение в страната два месеца по-късно.

9. Данните на НЦЗПБ сочат, че към 7.02.2021 г. вече 12 от 28 области в страната са в „червената зона“, което означава, че в тях заболеваемостта е над 120 души на 100 000 население.

 

И финалът:

 

Отворено-писмо-МС-МЗ-МОН-14.02.2021_page-0003

 

Тази сутрин премиерът Бойко Борисов при посещение в Исперих обяви във видео, поместено в официалната му Фейсбук страница: „Oт утре пускаме в малките населени места всички ученици във всички паралелки“. В следобедните часове на сайта на здравното министерство беше поместена заповед на здравния министър, че от 15 февруари се разрешава присъственото обучение на учениците от 5-и до 12-и клас в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището. Около 17 часа на сайта на МОН се появи съобщение с насоки: „Отделните училища, в които имат такива паралелки, самостоятелно ще решат кога да възстановят присъствените занятия – от понеделник или от вторник, като уведомят родителите за това“. От ведомството с прессъобщение се разпореждат утре да не се пишат отсъствия, ако някой не успее да присъства. Поради снежната обстановка в страната училищата могат да поискат и продължаване на онлайн обучението.

 

“Родители за безопасно образование”, “Учители за безопасно образование” и „Science in the Crisis” са най-активните групи по въпроса за коронавируса и образование. Често изпращат отворени писма, когато не са съгласни с някое решение, или смятат, че е необходимо да алармират съответните министри. Членовете на тези групи правят ежедневни анализи, прогнози, информират за публикации в престижни научни издания. Те са редовни участниците и гости в медиите.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".