Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Решението за връщането на големите ученици в училище е неприемливо – отворено писмо на родители, учители и експерти

Решението за връщането на големите ученици в училище е неприемливо – отворено писмо на родители, учители и експерти

Трите групи подкрепят исканията за обезщетения за бизнеса

 

20210124_154448

 

„Считаме решението за връщане на учениците от 5 до 12 клас в присъствена форма на обучение за неприемливо, с оглед на вече установените случаи на заболели от т.нар. „британски щам“ на COVID-19 в страната, както и нежеланието на част от родителите да тестват децата“ – пишат в отворено писмо от „Родители за безопасно образование“, „Учители за безопасно образование“ и експертите от „Science in the Crisis“. Според тях учениците трябва да останат в дистанционна форма на обучение за по-дълъг период от време, за да не се допуска отново широко и бързо разпространение на вируса сред населението. Те изразяват подкрепата си за финансови обезщетения за бизнеса, понесъл загуби от затварянето заради пандемията.

 

В писмото си от трите неформални групи отчитат два важни фактора:

 

за психическото здраве:

 

Темата с психичното здраве и доброто образование на децата е изключително важна и не бива да се подценява. Но в пандемични условия е необходимо да разберем, че рискът от загубата на близък човек е огромен и резултатите върху психиката на децата са още по-травмиращи.

 

и икономическите последици за бизнеса: 

 

От друга страна екипите ни разбират сложната икономическа ситуация, в която са поставени заетите в бранша, затова подкрепяме напълно валидните им искания за ускоряване процесите по осигуряване на ликвидна подкрепа и обезщетения. Призоваваме отговорните органи и институции да подпомогнат финансово този сектор, за да се облекчат последствията, които той понася в резултат на продължителното затваряне.

 

 

ОТВОРЕНО ПИСМО до МЗ и МОН

 

ОТВОРЕНО-ПИСМО-МЗ-МОН_page-0001

ОТВОРЕНО-ПИСМО-МЗ-МОН_page-0002

ОТВОРЕНО-ПИСМО-МЗ-МОН_page-0003

 

 

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".