Рубрики
Начало » Коронавирус » Преминаване към онлайн обучение за училища и университети и работа от дома за офис служителите – отворено писмо до МЗ и МОН

Преминаване към онлайн обучение за училища и университети и работа от дома за офис служителите – отворено писмо до МЗ и МОН

обн. 26.10.2020 – 9,38 ч.

writing-1149962_640

 

Активната група „Безопасно образование“, която води дълги прегови за предоставяне на възможност за обучение в електронна среда и по желание, а не само при здравословен проблем, изпрати отворено писмо до Министерството на здравеопазването с копие до МОН и медиите.

 

Авторите на отвореното писмо настояват за активни дейности за предотвратяването на по-мащабното разпространение на инфекцията. Те предлагат да се въведат следните мерки, приложени и в редица други европейски държави:

 

Всички училища да преминат в ОЕСР /Обучение в електронна среда от разстояние/, считано от 26.10.2020г. –понеделник, до края на обявената извънредна епидемиологична обстановка.

Провеждане в ОЕСР на лекционните курсове във всички университети. Присъственото обучение да се отнася само за упражнения и практики в краен случай, при пълна невъзможност за дистанционно такова и при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Преминаване в дистанционна форма на работа за държавната администрация и офис служителите, както и за останалите непроизводствени сектори. Там, където дейностите изискват физическо присъствие, да се осигури възможност за организиране на хибриден модел, чрез редуване на физическо и дистанционно присъствие на служителите.

Ограничаване на броя на лицата, учасващи в мероприятия от частен и обществен характер, до 10 души на закрито и до 30 души на открито.

Съкращаване на работното време и капацитета на заведенията за обществено хранене, ресторанти, дискотеки, баровете, кафенетата и др. до 22.00ч. Същите да работят при стриктно спазване на мерките за носене на маски от персонала, спазване на дистанция между клиентите и дезинфекция.

Да бъдат временно преустановени всички дейности от обществен характер, които не носят добавена стойност.

Ограничаване на публиката при провеждане на културни и спортни събития на закрито до 30% от капацитета на залата (на открито до 50 %) и при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Задължително носене на маски в открити пространства, които са свързани със събиране на хора и невъзможност за спазване на дистанция.

Ограничаване на пътниците в обществения транспорт до 50% от капацитета на съответното превозно средство.

Създаване на организация за оказване на граждански контрол върху нарушителите на противоепидемичните мерки.

 

Цялото писмо, изпратено и до „Данибон“, можете да прочетете тук: Отворено писмо МЗ МОН Медии

 

Доста бурна дискусия последва във Фейсбук. Прочетете я тук.

 

Визитка

 

Групата “Родители за безопасно образование” е част от екипа “Посланици за промяна и развитие“. Кампанията им „Ние срещу Ковид-19″ е подкрепена от Министерството на здравеопазването с писмо от здравния министър, публикувано във Фейсбук страницата на програмата „Посланици на здравето“.

 

(обн. 26.10.2020)

 

 

Младият учител и образователен експерт Петър Велков също излезе с подобни предложения след анализ на ситуацията в момента.

 

Какви са най-належащите и минимално строги мерки

За мен лично сега е времето да се вземат ясни, не толкова строги мерки, но ефикасни мерки, като например:

✅ Призив и възможност от работодателите – тези, които могат да работят от вкъщи, да работят от вкъщи, защото офис пространствата са изключителен разпространител на вируса;

Университетите задължително да минат дистанционно обучение, за щастие УНСС вчера го обявиха това, дори медицинският университет в Плевен обяви, но това трябва да стане на национално ниво дори. Макар че аз лично съм за на областно ниво мерки, т.е. областите, в които нямаме проблеми, не е нужно да взимат резки, категорични мерки, има си показатели, по които да преценим в кои области.

Гимназистите в тези градове и области, в които имаме висока заболеваемост, трябва да преминат в дистанционна форма на обучение, вече обясних защо училищата са супер важен фактор за разпространение;

✅ Друго, което трябва да се направим, е контролът. Зверски контрол за носене маски в затворени пространства и в офисите, тези работни места (като производството), в които не може да се работи дистанционно, трябва да се контролира да има маски, трябва да се контролират маските в градския транспорт. Трябва да се мобилизира МВР, дори армията, след като няма ресурс РЗИ службите и други служби, с които този контрол да е ясен и категоричен. Защото всички изследвания показват, че дори само до 14 дни с 30% ще падне заболеваемостта ако ние носим маски, нещо което не пречи на бизнеса, а спасява бизнеса дори.

Трябва да затворим дискотеките, нощните барове – това дори пречи на обществото да изпълнява елементарни мерки дори, защото хората си казват как аз ще нося маска, дори сега в момента и на улицата, а после ще отида в дискотеката и ще си сваля маската.

 

Целият анализ прочетете ТУК. Там има подробности за училищата.

 

Анализ на ситуацията в момента – какви мерки трябва да вземем, рисковете в училищата, икономиката, рискове от вторична…

Posted by Петър Велков on Wednesday, October 21, 2020

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".