Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Парадокс в България: Учителски синдикат и МОН пак на едно мнение

Парадокс в България: Учителски синдикат и МОН пак на едно мнение

Учителски синдикат и МОН на еднаква позиция за 18 януари – евентуалното връщане на големите ученици в училище, директор на училище – първо да мине ваксинацията на учителите, иначе е опасно

shaking-hands-2499612_640

 

Английските образователни профсъюзи ще трябва да изучат българския пример как нашите училищни синдикати винаги работят в синхрон с МОН и дори МОН да не доизкаже идеите си, те ги доразвиват.

 

Преди дни наблюдвахме как в Англия четири синдиката алармираха членовете си, че имат законовото право да не влизат в класните стаи, защото ситуацията не е безопасна. У нас по редица въпроси синдикалните лидери и министърът на образованието са винаги на едно и също мнение. Дори единият синдикат да изкаже малко по-различна позиция (този на КТ Подкрепа понякога е с една идея по-бунтарски мисли), другият веднага подкрепя министъра. Преди два месеца от КТ Подкрепа извадиха едно изследване, в което показаха нагласите на учителите, че искат да се мине на онлайн обучение. То не се хареса от образователния министър, който заяви, че на това допитване не трябва да се вярва много, защото се обадил на Янка Такева, т.е. от Учителския синдикат на КНСБ, и тя му казала, че имат друго изследване, което показва точно обратното. Това, разбира се, вече е история. В момента наблюдаваме ново действие, което започна с новата 2021 година.

 

Фокусът вече на всички е върху емблематичната дата 18 януари, подхвърлена на 4 януари от Красимир Вълчев като евентуално връщане на големите ученици в класните стаи, ако обстановката е благоприятна.

 

В прессъобщение от днес лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров доразвива подхвърлената идея като спазва същата логика в разсъжденията на образователния министър:

 

Продължаване на добрите показатели на относително нисък процент на заразени от ковид 19, което може да бъде предпоставка за връщане на прогимназия и гимназия в клас към 18 януари. Към това се включват и присъствени държавни изпити и провеждане на олимпиади.

 

Още по-интересното в случая с българския опит е, че директорите, които са всъщност работодателите в училищното образование, подхождат с по-голяма грижа за учителите отколкото самите синдикални лидери, чиято роля всъщност е точно да бранят членовете си и да изискват по-добри условия на труд.

 

Директорът на 119 СУ Диян Стаматов, който е начело на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, вече в няколо интервюто настоява първо да мине ваксинирането на учителите и едва тогава да се връщат в клас големите ученици.

 

Връщането на големите ученици в училище е прекалено опасно.

 

В разговорите ми с колеги директори и учители те споделят, че са на мнение, че трябва да се изчака до първата голяма вълна на ваксиниране на учителите. Така ще се намалят максимално притесненията сред педагозите, които имат такива… 

 

Ако не се изписва кои призиви на кого са, всеки, поне малко запознат с ролята на синдикатите, ще  припознае последните цитати като синдикални, а не на работодателите на учителите.

 

Синдикат „Образование“ прави все пак в прессъобщението си две по-новаторски предложения, които не са се срещали досега в медийното пространство и не са споменавани от образователния министър, който в последно се развива по-скоро в сферата на епидемиологията и психологията и експертно ежедневно обяснява каква е ролята на малките ученици в разпространяването на вируса и какви вреди нанася онлайн обучението върху психиката на децата.

 

Ето и новаторството от синдикат „Образование“:

 

- Удължаване на срока на записване за ваксинация на желаещите учители до 18 януари:

 

Синдикат „Образование“ предлага да се удължи срока в който да се записват желаещите учители и образователни дейци поне до 18.01.2021г., пък и нека не забравяме, че необходимия брой ваксини в момента не са налични.

 

- Да се включи във ваксинирането и непедагогическия персонал:

 

Нека не забравяме, че в образователните институции, освен над 91 хиляди учители, работят и над 35 хиляди души непедагогически персонал, които трябва незабавно да бъдат вкарани в кампанията. Защото тези хора са важни, защото те са в рискова възраст и защото без тях образователните институции не могат да работят и пак ще преминат в дистанционен режим.

 

 

Синдикат „Образование“ често провежда проучвания, които обикновено са доста критикувани как точно са се провели. По въпроса за ваксинацията също е проведено проучване, което се коментира в прессъобщението:

 

Синдикатът направи проучване на желаещите да се ваксинират учители, като статистиката показа, че от 15% желаещи да се ваксинират учители /и още 60% колебаещи се/, през средата на декември, готовността сега е почти двойна.

 

Прессъобщенията на Синдикат „Образование“ са колоритни. Тук можете да се запознаете с най-новото: Динамика на извънредната образователна ситуация.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".