Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » PCR и антигенен тест за българите при пътуване със самолет за Нидерландия

PCR и антигенен тест за българите при пътуване със самолет за Нидерландия

Вечерен час в Нидерландия – от 21:00 ч. до 04:30 ч.

 

amsterdam-2261212_640

 

Пътуващите със самолет българи за Нидерландия трябва да представят отрицателни резултати и от PCR тест, и от бърз антигенен тест. Изискването за „двойно тестване“ влиза в сила от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. Остава и изискването за 10-дневна самоизолация при пристигане в страната. В Нидерландия се въвежда и вечерен час от 21 часа вечерта до 4,30 часа сутринта от 23 януари до 9 февруари 2021 г.

 

Детските градините, училищата и университетите остават затворени до 7 февруари 2021 г.. В училищата и университетите трябва да се учи онлайн.

 

Посолството на България в Хага помести подробна информация за новите ограничения в Нидерландия: 

 

Информираме ви, че с решение на нидерландското правителство с оглед на динамичната епидемиологична ситуация в страната и въведеното „затваряне“ („lockdown“), ще се прилагат нови, още по-ограничителни мерки за борба с разпространението на заболяването COVID-19 в Кралство Нидерландия – на този етап поне до 9 февруари 2021 г., както следва:

 

Вечерен час – от 21:00 ч. до 04:30 ч.:

 

• Въвеждането на тази мярка влиза в сила на 23 януари 2021 г. и ще се прилага на този етап поне до 9 февруари 2021 г.

 

• Излизане навън може да бъде допуснато само в случай на спешност; на неотложна медицинска необходимост, за подпомагане на лице, нуждаещо се от незабавно съдействие, за разхождане на домашен любимец, за оказване на медицинско съдействие на домашен любимец, при неотложно пътуване от и до Нидерландия, при работен ангажимент, при съдебно призоваване или за посещение на погребална церемония.

 

• При неспазване на мярката може да бъде наложена глоба от 95 евро.

 

• Ако се налага излизане в рамките на вечерния час, гражданите следва да носят със себе си декларация. Ако излизането е по служебни причини, декларация трябва да бъде представена и от работодателя. В определени случаи не се изисква представянето на декларация. Повече информация за това изискване може да бъде намерена на следния линк: www.rijksoverheid.nl/avondklok.

 

Допълнителни ограничения на пътуването:

 

Считано от 00:01 ч. /нидерландско време/ на 29 декември 2020 г. всички пътници, включително нидерландски граждани, граждани на ЕС (в т.ч. и български граждани) и граждани на Шенгенското пространство, трябва да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19, направен до 72-часа преди влизане в Нидерландия от високорискови зони с „оранжев“ код (в т.ч. и от България) и с „червен“ код – преди пристигане в Нидерландия с въздушен, морски, железопътен или автобусен транспорт (изискването не важи за пристигане в Нидерландия с личен автомобилен транспорт, но пристигащите в Нидерландия от съседните Германия и Белгия следва да проверят какви изисквания има в тези две държави преди предприемане на пътуване към Нидерландия с автомобил). Това изискване вече е в сила от 15 декември 2020 г. за граждани на трети страни, изключени от общоевропейската забрана за влизане на територията на ЕС.

 

В допълнение, считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. се въвежда „двойно тестване“ чрез допълнително изискване за представяне на негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 за всички пътници, пристигащи в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от високорискови зони (в т.ч. и от България):

 

Всички пътници, които пристигат в Нидерландия с въздушен или морски транспорт от високорискови зони с „оранжев“ код (в т.ч. и от България) или с „червен“ код, следва да представят негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета или ферибота до Нидерландия.

 

В допълнение към негативния резултат от PCR-тест за COVID-19, пътниците, които пътуват с въздушен транспорт към Нидерландия от държави извън ЕС/Шенген трябва да представят и попълнена декларация за наличието на негативен резултат за COVID-19, която може да бъде намерена на следния линк: Coronavirus: Negative test declaration form | Form | Government.nl

 

Тези документи трябва да бъдат представени на хартиен носител.

 

Ако пътниците не успеят или откажат да представят негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 и от бърза антигенен тест за COVID-19 преди отпътуване към Нидерландия, те не следва да бъдат допускани да се качат на борда на превозните средства. В допълнение, пътниците може да бъдат поканени да представят резултата от тестовете си за коронавирус (и декларацията за наличие на негативен резултат за COVID-19 за пътници, идващи извън ЕС/Шенгенското пространство) и след пристигането си в Нидерландия. Ако това не бъде направено, може да им бъде отказан достъп до територията на Нидерландия.

 

Изисквания за PCR-тестовете:

 

Резултатът от теста трябва да бъде на английски, немски, френски, испански или нидерландски език, като документът трябва да отговаря на следните изисквания:

 

– Вид на теста: молекулярен PCR тест за Sars-Cov-2 / COVID-19;

– Тестовият резултат следва да бъде негативен /или вирусът не се открива/;

– Име и фамилия: в съответствие с имената по паспорт;

– Дата и време на взимане на теста: максимум 72 часа преди пристигане на самолета в Нидерландия, като следва да бъдат отчетени времевата разлика и продължителността на полета;

– Да е налице информация за института или лабораторията, направила теста;

– На тест подлежат всички лица над 13 –годишна възраст включително.

 

Изискванията към задължителния бърз антигенен тест са, както следва:

 

– Негативният резултат да бъде представен на английски, немски, френски, италиански, португалски, испански или нидерландски език;

– Видът на теста трябва да бъде бърз тест (антигенен или LAMP тест). Резултатът трябва да е негативен (или не се открива) за SARS-CoV-2;

– Името и фамилията на пътника трябва да са изписани, както в паспорта;

- Срок на изготвяне: не повече от 4 часа преди качването на борда на самолета или на ферибота за Нидерландия;

– Следва да бъдат видими логото, печата и данните на лекаря или медицинския институт, извършил теста;

– Изискването за тестване е за всички граждани над 13-годишна възраст включително.

 

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 и на бърз антигенен тест за COVID-19 при пристигане в Нидерландия важи и за транзитни пътници.

 

Изискването за представяне на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 не се отнася до някои категории пътници, като пълен списък може да бъде намерен на следния линк: www.rijksoverheid.nl/testverklaring.

 

При пристигане в Кралство Нидерландия от зона с „оранжев“ (в т.ч. и от България) или „червен“ код за пътуване, гражданите следва да се самоизолират в домашни условия или на място за настаняване за период от 10 дни. Карантината в Кралство Нидерландия има все още силно препоръчителен характер. Очаква се в рамките на до един месец да бъдат въведени законодателни промени, с които прилагането на карантинните мерки ще стане задължително.

 

В допълнение, нидерландските власти подчертават, че наличието на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 и на негативен резултат от бърз антигенен тест за COVID-19 не отменя необходимостта от прилагане на 10-дневна силно препоръчителна карантина в домашни условия след пристигане в Нидерландия от държави с „оранжев“ (в т.ч. и от България) и с „червен“ код с оглед на разпространението на заболяването COVID-19 в тези страни. Нидерландските власти още веднъж подчертават, че пътуване в чужбина следва да се предприема само в крайно наложителни ситуации (препоръката остава на този етап поне до 31 март 2021 г.).

 

Забрана за полети:

 

Считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. се забранява осъществяването на граждански полети до Нидерландия от:

 

Аржентина, Боливия, Бразилия, Кабо Верде, Чили, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Френска Гвиана, Гвиана, Панама, Парагвай, Перу, Република Южна Африка, Суринам, Уругвай, Венецуела и Обединеното кралство.

 

Очаква се забраната за полети да остане в сила един месец или до влизането в сила на очакваните законодателни промени в Нидерландия, с което ще се въведе прилагането на задължителна карантина за всички пътници, пристигащи в Нидерландия.

 

Считано от 00:01 ч. на 23 януари 2021 г. се забранява акостирането на фериботи от Обединеното кралство на нидерландски пристанища.

 

Правила за групи:

 

• На открито се допускат групи от максимум 2 души или от едно домакинство.

• В домашни условия може да бъде посрещан максимум 1 посетител еднократно през деня. Децата до 12-годишна възраст не се включват в тази бройка.

 

Правила за ежедневието:

 

• Останете вкъщи възможно най-дълго.

• Работете от вкъщи винаги, когато това е възможно.

• Предприемайте пътувания само в случай на крайна необходимост.

• Носете предпазна маска в обществения транспорт. Правилото важи за всички лица над 13-годишна възраст включително. Общественият транспорт следва да се използва само в случай на крайна необходимост.

• Носенето на предпазна маска на закрити обществени места, включително и в търговската мрежа, е задължително от 1 декември 2020 г. При неспазване на това изискване се налагат глоби.

• Затварят се всички търговски обекти, с изключение на тези от първа необходимост (хранителни магазини, бакалии, химическо чистене, аптеки, дрогерии) – в сила от 00:00 ч. на 15 декември 2020 г. и прилагане до 9 февруари 2021 г. на този етап. Следва да затворят врати всички магазини от нехранителния сектор – например магазини за мебели, за електроника, градински центрове, за дрехи и др.

• Затварят се всички учебни заведения, вкл. начални и средни училища, университети (с изключение за полагане на изпити или практически занятия), както и детски градини и центрове за дневни грижи. Учебните заведения следва да преминат в онлайн форми на обучение считано от 16 декември 2020 г. до 7 февруари 2021 г. на този етап. Осигуряват се дневни грижи за децата на служителите на „първа линия“ с обществено значими професии и на граждани от уязвими групи.

• Затварят се всички заведения за предоставяне на контактно-базирани услуги, вкл. фризьорски салони, студия за масажи, козметични грижи и др., с изключение на стоматологичните кабинети и тези за физиотерапия.

• Затварят се всички спортни зали, фитнеси, басейни, сауни, както и обектите за свободното време – музеи, кина, театри, казина, зоологически градини, увеселителни паркове и др. Остават отворени единствено библиотеките за взимане и връщане на книги.

• Хотелите могат да останат отворени, но се прекратява предоставянето на храна и напитки за техните гости, включително и на обслужването по стаите (roomservice).

• Всички кафенета, барове и ресторанти остават затворени за посетители (мярката беше въведена още на 14 октомври т.г. и на този етап ще се прилага поне до 9 февруари 2021 г.). Възможно е закупуването на храна и напитки за консумация вкъщи.

• Забранена е продажбата на алкохол между 20:00 ч. и 07:00 ч. Също така е забранено носенето на алкохол навън, както и консумацията на алкохол на публични места. Забранена е и доставката на алкохол след 20:00 ч.

Правила за спорт:

• Възможно е спортуването на открито за всички лица над 18-годишна възраст в група от максимум 2 души и при спазване на 1,5 м социална дистанция от останалите участници.

• Колоезденето се препоръчва да бъде самостоятелно.

• На деца до 17-годишна възраст включително са позволени спортните занимания на открито, без провеждането на състезания.

Правила при пътуване:

• Следва да се предприемат пътувания само, ако това е крайно наложително по семейни или икономически причини.

• В случай на предприето пътуване, следва да се остава възможно най-дълго на ваканционния адрес.

• Следва да се ограничи броя на излизанията навън, както и да се избягват струпвания на хора.

• Използването на градския транспорт трябва да се прави в случай на крайна необходимост.

• Не трябва да се предприемат пътувания в чужбина поне до 31 март 2021 г.

Направете си тест, за да сте сигурни:

• Считано от 1 декември 2020 г. всички контактни на коронавируса лица могат да си направят тест за наличие на COVID-19. Не е необходимо да имате болестна симптоматика, за да си направите тест. Тестването е безплатно.

• Запазването на дата и час за провеждане на тестването може да бъде направено на тел. 0800 1202 (или на тел. +31 850 659 063 при позвъняване от чуждестранни абонати), както и онлайн на следния линк: WWW.GOVERNMENT.NL/CORONAVIRUS-TEST.

• Мобилното приложение CoronaMelder app ще ви извести, ако трябва да си направите тест, или нидерландските здравни власти GGD по линия на програмата за проследяване на контактните на коронавируса лица.

• След получаването на известите за възможно инфектиране с коронавирус, гражданите следва да останат в домашна карантина.

• Тестът може да бъде направен след 5 дни, дори ако не са проявени болестни симптоми.

• Ако резултатът от теста е негативен, тогава не е необходимо повече гражданите да остават в карантина.
Не забравяйте:

• Винаги спазвайте дистанция от 1,5 м.

• Не ходете на места със струпване на много хора.

• Покривайте устата си със свивката на своя лакът при кихане или кашляне.

• Мийте често ръцете си със сапун.

• Носете предпазна маска, където това е необходимо.

• Имате ли простудна симптоматика? Останете си вкъщи!

• Имате ли повишена температура или недостиг на въздух? Тогава всички членове на домакинството трябва да останат у дома.

 

Национален телефон за въпроси, свързани с коронавируса:
• Обадете се на тел. 0800 – 1351 или на тел. +31 20 205 1351, ако се намирате в чужбина. Телефонът е отворен от 08:00 ч. до 20:00 ч. от понеделник до петък.

 

Още информация – тук.

 

Радост добавя ценна информация за пътуващите от България:

 

За ранните полети има създадена организация на Летище София за правене на бърз тест.
България Еър и Уиз имат ранни полети в 7 часа.
Трябва пътникът фа се яви 4 часа по- рано, за да успее да си направи тест, според изискванията.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".