Рубрики
Начало » Коронавирус » Ген. Мутафчийски: Най-вероятно имаме 3 седмици за нов пик на заболели

Ген. Мутафчийски: Най-вероятно имаме 3 седмици за нов пик на заболели

 

road-sign-663365_640

 

„Най-вероятно имаме 3 седмици за нов пик“, прогнозира ген. Мутафчийски. Той направи прогнозата си въз основа на данни от втората вълна от есента. Тогава в рамките на 7 седмици стигнахме до върха, но тръгнахме от 35 на 100 000. Сега положението не е така добро. Най-добрите показатели са 70 на 100 000, а вече сме и повече. По тази причина ген. Мутафчийски заяви, че най-вероятно имаме 3 седмици за нов връх. Отделно смъртността никога не е стигала плато.

 

„Колкото и да ми е неприятно да влизам в ролята на лош вестител, това е действителното положение!“

 

„Това, че някои неща са разрешени, не означава, че са безопасни!“, заяви открито ген. Мутафчийски.

 

„Никога не съм твърдял, че фитнесите са безопасни, те са най-опасното място.“

 

Ген. Мутафчийски съобщи, че има много сигнали за това, което се случва в зимните курорти и в моловете. Припомни, че е ангажимент на собствениците и управниците да следят да се спазват мерките и да е ограничен броя на посетителите.

 

„Още в края на миналата седмица чувствахме, че нещо се случва в болниците“, обясни ген. Мутафчийски. Направил е проучване. Само във ВМА в понеделник са приети за един ден 13 души с ковид. Предишните седмици толкова се приемали за 1 седмица.

 

„Има събуждане в София, в Кюстендил – абсолютно, а и в другите градове.“

 

Доц. Кунчев също прогнозира, че ще има постепенно нарастване на заболелите през февруари.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".