Рубрики
Начало » Коронавирус » Ковид мярка: Посещението на непълнолетни в моловете в София вече само с възрастен придружител

Ковид мярка: Посещението на непълнолетни в моловете в София вече само с възрастен придружител

 

20200313_171137

 

Нови ковид мерки се въвеждат в София, съобщи във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. Децата и младежите вече няма да могат да ходят в моловете без пълнолетен придружител, а пък за възрастните хора се осигурява „зелен коридор“ за пазаруване между 10 и 12 часа. Също така бившите поликлиники ще поемат прегледите на хората, които имат грипоподобни симптоми.

 

❗️ Въвеждаме две нови мерки за територията на София и създаваме организация за включване на ДКЦ-а в прегледите при леки грипоподобни симптоми

 

Посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител се забраняват от утре, 7 ноември. Това е решение на софийския оперативен щаб, което обсъдихме и с ръководствата на големите търговски обекти, които имат сериозни затруднения в контрола на групите от тийнейджъри.

 

✅ Създаваме „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини между 10 и 12 ч на обяд.

 

✅Създаваме организация за включване на част от ДКЦ-а (бившите поликлиники) в прегледите на граждани, които имат грипоподобните симптоми. Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи.

 

С решение на софийския щаб възложихме на директорите на ДКЦ-а в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

 

❗️По отношение на контрола:

 

➡️ В последната седмица екипите на СДВР и общината провериха над 1200 търговски обекта. Екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда.

 

➡️ 3342 проверки на хората под карантина са направили екипите на полицията от началото на седмицата.

 

➡️ Продължава засиления контрол за носене на маски в градския транспорт, като се създава организация за постоянен контрол на линиите с най-много нарушения.

 

Данните от последните 10-ина дни показват спад от 100 000 пътници дневно в системата на Метрополитен.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".