Рубрики
Начало » Коронавирус » Прессъобщение на МС: „Премиерът опроверга фалшивите новини за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения“

Прессъобщение на МС: „Премиерът опроверга фалшивите новини за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения“

„Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна Ангел Кунчев

news-5238315_640

 

„Премиерът Бойко Борисов опроверга фалшивите новини за въвеждане на извънредно положение и нови ограничения в страната“, съобщава правителственият пресцентър.

 

„Изпълнили сме нашия ангажимент и сме осигурили необходимото финансиране за справяне с коронавируса до май.

Следващите правителство и парламент ще решат как да продължи финансирането на системата занапред.

Това е демокрацията“, категоричен бе министър-председателят.

 

Той добави, че е направено всичко необходимо за провеждането на парламентарните избори.

 

Държавата е подготвена за тази вълна на коронавируса.

Затова първо ваксинирахме докторите и медицинските лица, за да имаме армия, която да се изправи и да лекува. Осигурени са всички необходими лекарства, защото за нас най-важното е здравето и спокойствието на пациентите“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на съвещанието.

 

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкна по време на работно посещение при премиера, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария.

 

„Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна Кунчев.

 

По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигнe извънредна вълна, която да постави на колене здравната система.

 

В хода на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера, че броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа, благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците.

 

„Нямаме притеснения по отношения на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, добави Ангелов. Здравният министър отбеляза, че на национално ниво от практиката се налага изводът, че изключително много млади хора, които боледуват от COVID-19, при това тежко, късно търсят болнична помощ.

 

Борисов отбеляза още, че до края на седмицата се очакват над 10 000 флакона ремдесивир, а за медикамента правителството отпусна финансиране от 80 милиона лева. Премиерът подчерта, че са осигурени и средствата за допълнителните възнаграждения на всички служители на първа линия в битката с COVID-19.

Директорът на ЦСМП – гр. София Георги Гелев отчете, че за изминалата нощ е имало 320 повиквания, като 67 от тях са били за COVID-19 и в 25 случая се е наложила хоспитализация. През вчерашния ден общо е имало близо 500 повиквания, от които 110 са касаели COVID-19, като в 35 случая се е наложила хоспитализация. Гелев отбеляза още, че в сравнение с месец ноември, в момента броят на повикванията е леко занижен.

 

„Болниците продължават да се справят добре и да разкриват нови легла, включително във ВМА тази сутрин още една клиника е трансформирана в COVID-клиника, за да можем да поемем всички случаи, които идват“, заяви председателят на НОЩ и началник на Военномедицинската академия Венцислав Мутафчийски.

 

Ген. Мутафчийски съобщи, че във ВМА е обявен „зелен коридор“ за ваксинация и към момента болницата разполага с достатъчно количества за желаещите да се имунизират.

 

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов докладва, че от днес в лечебното заведения се разкриват още 36 легла като всички те са оборудвани с кислород.

 

„Подготвили сме и всички реанимации, ако се наложи да се разкриват допълнително реанимационни легла“, добави Балтов.

 

По думите му работещите в лечебното заведение са мотивирани да помагат максимално на пациентите. Директорът на „Пирогов“ потвърди също, че допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за месец април за работещите на първа линия са осигурени.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".