Рубрики
Начало » Коронавирус » Президентът на Танзания, който не вярваше в ковид, почина

Президентът на Танзания, който не вярваше в ковид, почина

 

John_Magufuli_2015

 

Президентът на Танзания Джон Магуфули, който не вярваше в ковид, почина, съобщават световните медии. Информацията за кончината беше обявена от вицепрезидента на страната.

 

61-годишният Магуфули е починал от сърдечни усложнения, информира BBC.

 

Магуфули не е имал публични изяви от две седмици. За последно е бил видян на 27 февруари.

 

Появиха се много слухове, че е болен от коронавирус, но официалните власти отричат.

 

Президентът на Танзания беше най-невярващият в коронавируса и в пандемията. Отрече и ваксините срещу ковид и започна да рекламира билкова отвара от джинджифил, лимон и чесън. Той заяви, че ваксините не са достатъчно безопасни и не иска танзанийците да бъдат ползвани за опитни „морски свинчета“.

 

Дълго се подиграваше и на носенето на маски, съмняваше се в тестването за вируса. Беше уверен, че ако даден тест е положителен, причината е, че той е програмиран така от западните държави да дава умишлено положителен резултат. За да докаже, че говори истината, Магуфули беше заявил преди време, че тайно бил изпратил няколко проби в националната лаборатория, а резултатът бил, че папая, пъдпъдък и коза се оказали с положителни проби. Ако някой се разболее по-тежко, води се „остра пневмония“.

 

Обяви страната си за свободна от заразата, а остров Занзибар, който е част от Танзания, привлече и продължава да привлича много туристи, предимно от Източна Европа, включително и от България.

 

Колкото и да учудваше света с твърденията си, че не вярва в пандемията, оказва се, че той всъщност не е точно типът политик, който търси симпатиите на масите с популистки изяви, а има докторска степен по химия.

 

Обожаван в Танзания, но не и в чужбина, пише „Дойче веле“. Прякорът му, с който е познат, е „Булдозерът“. Той е популярна фигура в родината си. Стана известен с борбата си срещу корупцията.

 

В Танзания обявиха 14-дневен траур.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".