Рубрики
Начало » Коронавирус » Присъствено или дистанционно?

Присъствено или дистанционно?

Позиция на Данибон

danybon logo 1542015

 

Притесняват ли се родителите от присъственото обучение?

 

Не е въпрос до притеснения дали родител да си пусне детето на училище присъствено. Това е доста емоционално. Става дума за информираност и изисквания. Също и за рационален анализ на ситуацията. Пари няма (информация от училищните синдикати днес), дори топла вода няма в някои училища (по думите на зам-министър по образованието). Деца с хронични заболявания не могат да си позволят лукса да посещават присъствено сега училищата и молят да не ги изхвърля обществото, а да им даде възможност да присъстват онлайн в часовете на съучениците си. И какво им се отговаря надменно. Отивайте на самостоятелно или индивидуално обучение. И има родител, който да се съгласи с такова отношение, дори и да не е към неговото дете?! Така ли? За толкова месеци можеха да се вземат мерки и да се оборудват училищата и да могат да са по-гъвкави решенията. А не да ни наострят в момента майки срещу майки и бащи срещу бащи. Не мога да се съглася, че в 2020 г. родителите са изключително доволни от един сапун в училището им. Трябва да имаме изисквания и те да не са от 19 век, а поне от по-близка епоха.

 

Питат ме тук често: „присъствено“ или „дистанционно“. Има и толкова други варианти с добри примери по света. За мен е важно да се предложат сериозни и безопасни мерки, да се осигури финансиране, да се даде избор и на учениците, и на учителите, които са в риск. Училищата също трябва да имат право сами да вземат решения. Има толкова добри директори, които могат да направят чудеса.

 

Присъствено или дистанционно?

 

Харесаха ми вариантите, които предложиха частното училище „Мария Монтесори“ в Добрич, Американският университет в България, Академия „Никола Тесла“. Щом има български образователни институции, които предлагат и присъствено, и хибридно, и дистанционно, значи може да се случи у нас.

 

Много ми е полезна дискусията, която водим тук. Виждам различни съдби и случаи. Благодаря на всички, които се включват! Няма нужда да се наостряме един срещу друг. Трябва да изискваме най-доброто и ще го получим. А и първата оферта не е добре да се приема. Нека си я преработят.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".