Рубрики
Начало » Коронавирус » Здравният министър: „Проблем с доставките на ваксини не се очаква“

Здравният министър: „Проблем с доставките на ваксини не се очаква“

 

vaccine-5103088_640

 

 

„Проблем с доставките на ваксини не се очаква“, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, цитиран на сайта на здравното министерство.

 

Тази новина ме зарадва. Освен за България, следя и информациите от Нидерландия. Вчера холандските медии съобщиха, че ще има забавяне на доставките, а холандската агенция за обществено здраве публикува съобщение, че АстраЗенека е коригирала графика си за тази и следващата седмица. В резултат на това Нидерландия и другите страни-членки на Европейския съюз ще получат по-малко и по-късно доставки. Очакванията са за доставка около 7 март. Чудесно е щом в България всичко върви по график.

 

Водим разговори, за да получим по-рано очакваните в края на седмицата количества от оксфордската ваксина, като имаме и план „Б“ за осигуряването на допълнителни количества“, заяви българсият здравен министър.

 

„Удовлетворен съм от темпа, с който върви ваксинационната кампания срещу COVID-19 в страната. Отчитаме изключително голям интерес от страна на гражданите, което обяснява факта, че на места ваксините се изчерпват бързо. Правим всичко необходимо да пренасочваме количества, когато установим недостиг в даден ваксинационен пункт“.

 

Министърът уточни, че стартът на масовата ваксинация, предвиден за началото на месец март, е даден седмица по-рано, както заради многото желаещи да бъдат имунизирани, така и заради искането на общопрактикуващите лекари ваксинацията на лицата от пациентските им листи да започне по-бързо.

 

Недостатъчните количества от ваксините, предвидени за личните лекари, здравният министър обясни и с все още малкия обем на доставките, пристигащи в страната ни.

 

Водим разговори, за да получим по-рано очакваните в края на седмицата количества от оксфордската ваксина, като имаме и план „Б“ за осигуряването на допълнителни количества, коментира проф. Ангелов. Проблем с доставките не се очаква и ваксина ще бъде осигурена за всеки български гражданин.

 

„Само за първите три дни, откакто работят „зелените коридори за ваксинация“, са извършени повече от 30 хил. имунизации. Ако процесът продължи със същия темп, страната ни ще се справи с кризата до средата на лятото“, прогнозира министърът.

 

В отговор на журналистически въпрос относно предстоящото на първи март отваряне на заведенията, министърът посочи, че такива са текстовете на действащата заповед, като за пореден път обясни, че въвеждането на мерки в страната се случва след анализ на епидемиологичната ситуация на 14-дневна база.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".