Рубрики
Начало » Коронавирус » Проф. Костов: „Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.н. „опит“ да придобием обществен имунитет“

Проф. Костов: „Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.н. „опит“ да придобием обществен имунитет“

„В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година“

 

lightbulb-2692247_640

 

„В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година. Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към мерките. Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. „опит“ да придобием обществен имунитет. Този модел се проваля“. Това е обобщение от интервюто по БНР на известния пулмолог проф. Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с коронавирус.

 

Интервюто е интересно с няколко добри акцента. Не става ясно какво точно трябва да е решението за училищата. Въпреки цитирани проучвания и данни за заразени, бяха отчетени и други ефекти – особено при по-малките ученици.

 

Проф. Костов обясни, че сме се провалили като общество, което не е наложило на политиците да вземат адекватни мерки. Отправи препоръка да се спазват мерките от всички, защото един локдаун не е добре за никого. Даде и пример как всички легла за болни от коронавирус са запълнени в болницата, в която работи.

 

Ето и акценти от интервюто по отношение на училищата:

БНР: Как от страна отличник през пролетта сега можем да счупим здравната си система?

- В рамките на ЕС не сме най-зле. Проблемът е, че нашата здравна система не може да се равнява, с която и да е друга европейска държава на север от нас.

Как стигнахме ли? Очаквано.

Има достатъчно проучвания. Съвсем скоро излезе едно мащабно проучване на колеги от Шотландия, от Единбург, които проучиха пандемията в няколко десетки страни, за да извадят онези компоненти, които влияят на пандемичния взрив.

След като се отворят училища, когато са били затворени, ръстът на пандемията, ръстът на новоинфектираните е минимум 25%.

Но забележете!

Необходими са поне 2-3-4 седмици, за да се прояви този ефект.

БНР: Грешка ли беше присъственото начало на учебната година у нас?

- Ние консумираме в момента най-вече ефекта от започването на учебната година. 

И това опровергава всички, които казват, че учениците, децата не разпространяват инфекцията. 

Това е абсолютно несъстоятелно.

Вижте какво става в Израел. Вижте какво става в нашите училища.

По мои данни имаме над 500 заразени ученици и над 500 учители. Но трябва да бъдете сигурни, че това е много малка част от действителната ситуация.

Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към противоепидемичните мерки. 

Това, което се случва с училищата е един мек модел на т.н. опит да придобием обществен имунитет. 

И вижте – този модел се проваля.

Опит за придобиване на обществен, стаден имунитет, по този активен начин е неосъществим. 

Той е вреден за обществото и води до тежки последствия. 

По отношение на училищата подходът трябва да е централен. 

Трябва да се помисли кои ученици трябва да минат на онлайн обучение. 

Аз мисля, че най-малките ученици в 1 клас най-много ще пострадат от тези мерки, защото те все още не могат да пишат, да четат. Как би станало това онлайн?

Не съм съгласен училищата сами да решават дали да преминат на онлайн обучение. Тук ще се разбере колко е вредно, че бяха премахнати лекарите от училищата. Необходима е медицинска експертиза за това. Не навсякъде може да се осъществи това.

 

Още акценти:

Провалихме се като общество, което не успя да осъзнае и да наложи на политиците това решение“ за адекватни мерки.

„Не вярвам в конспирации, вярвам в науката“.

Проучване сочи, че ако отсега нататък до февруари 2021 година не се спазват никакви противоепидемични мерки, САЩ ще загуби 1 млн. души, ако се наложат рестрикции, ще загубят 500 000 души. Ако към тези рестрикции се наложи стриктно носене на маски, ще спечелят още 100 000 живота.“

„Всеки трябва да спазва мерките, защото локдаунът не е решение“.

„Ако има нов локдаун, той трябва да е не по-малко от 60 дни, за да има някакъв ефект, но за България този ефект ще бъде драматичен. Всички ще пострадаме от това.“

източник: БНР

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".