Рубрики
Начало » Коронавирус » Прогноза на математик: Новата учебна година – присъствена до грипната ваканция

Прогноза на математик: Новата учебна година – присъствена до грипната ваканция

 

green-1738220_640

 

„Възможно е присъственото обучение на учениците в училищата да издържи до традиционната грипна ваканция през зимата“, прогнозира в студиото на бТВ математикът проф. Николай Витанов от БАН, който прави математически анализи за Националния оперативен щаб. Той обясни какви са неговите очаквания за ситуацията с коронавируса в страна до края на септември и допълни, че ако има някакво влияние върху разпростанението на заразата тръгването на учениците присъствено в училище, то ще е от октомври нататък.

 

бТВ: Връщането на учениците в класните стаи по какъв начин ще повлияе на разпространението на заразата?

 

Математикът проф. Николай Витанов: 

 

„Ние говорим за септември месец. Септември кой знае какво влияние няма да има, тъй като инкубационният период е относителен дълъг. Ако има някакво влияние, то ще се прояви през октомври нататък.

От моята камбанария нещата винаги са стоели така. Повече контакти – по-голяма вероятност от разпространение на заразата. Обаче това е едната страна на въпроса. Другата е страна на въпроса е, че младежта трябва обаче да учи.

Питате ме вероятно за присъственото обучение. Ето защо доколкото виждат в МОН са стигнали до компромисния вариант да започнат присъствено пък с течение на времето, ако се появят някакви проблеми да се премине към неприсъствена форма на обучение.

Възможно е това да издържи до началото на традиционната грипна ваканция през зимата.“

 

Най-лошият сценарий за края на септември е 25 000 заразени, според математика. 800 може да са починалите. Най-реалистичният е 21 700 заразени в края на септември. Най-добрият е 20 000 заразени.

 

Цялото интервю вижте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".