Рубрики
Начало » Коронавирус » Решение за ползването на АстраЗенека в България

Решение за ползването на АстраЗенека в България

 

vaccine-6109522_640

 

Ваксината на АстраЗенека няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

 

Решението на Националния ваксинационен щаб е:

 

Ваксината на AstraZeneca не се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

 

Всички лица, получили първа доза от ваксината на АстраЗенека, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.

 

Лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на АстраЗенека и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.

 

При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

 

Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".