Рубрики
Начало » Коронавирус » Другата седмица ще се вземе решение за обучението в училищата в София

Другата седмица ще се вземе решение за обучението в училищата в София

Щабът забрани маси и консумация по време на Коледните базари в София

 

125 su

 

В началото на следващата седмица Софийският оперативен щаб ще вземе решение за обучението в училищата, става ясно от съобщение на сайта на Столична община. Това беше съобщено вчера на брифинга в здравното министерство и от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви още:

 

„Не можем да върнем всички ученици в училище след 27 ноември“

 

До 27 ноември учениците от 6. до 12. клас се обучават дистанционно, а учениците от начален етап на образование и 5. клас учат присъствено.

 

Към момента има два различни подхода. Бургас удължи онлайн обучението на учениците до 30 ноември с аргумента, че 1/4 от болните са от системата на образованието. Пловдив подходи точно обратното – по препоръка на началничката на РУО в града ще започне връщане на учениците, а аргументът е: „Децата не могат да са затворени вкъщи до пролетта. Вредно е за тяхното физическо и психическо здраве!“

Софийският оперативен щаб реши: Забранява се разполагането на маси и консумацията на място на територията на откритите Коледни базари в София

 

„Забранява се разполагането на маси и консумацията на място на територията на откритите Коледни базари в София. Забранява се и поставянето на открити сцени с провеждане на културна програма.“

 

Това реши на свое заседание Софийският оперативен щаб. Функционирането на Базарите ще е разрешено при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Организаторите на Коледните базари трябва да осигурят охрана за спазване на задължителните мерки, като не се допуска струпване на повече хора, въвежда се еднопосочност на движението и трябва да се осигурят отделни вход и изход. На територията на Базарите е задължително носенето на предпазни маски от търговците и посетителите.

 

На територията на общината ще функционират три Коледни базара – в пространството на Градската градина, в парка на НДК и на площад „Славейков“. При установяване на нарушения и неспазване на въведените противоепидемични мерки пазарите ще бъдат затваряни.

 

На територията на Столична община продължава засиленият контрол от служители на СДВР, Общинска полиция, „Центъра за градска мобилност“, Столичния инспекторат и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти. За периода от 10.10.2020 г. до 18.11.2020 г. са направени 18 636 проверки.

От началото на месец ноември екипи на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".