Рубрики
Начало » Коронавирус » Нидерландия: КОВИД правилата важат и за ресторанти с Мишлен звезди!

Нидерландия: КОВИД правилата важат и за ресторанти с Мишлен звезди!

Хитра схема на гурме ресторанта Joelia и хотел Хилтън в Ротердам за заобикаляне на КОВИД мерките ядоса холандците

 

https://www.facebook.com/joeliabymario/

https://www.facebook.com/joeliabymario/

 

Нидерландия предприе редица действия, за да ограничи разпространението на коронавируса. Наложи доста мерки, сред които и затваряне на ресторанти. Изключение се направи само за заведенията на хотелите, защото гостите трябва все някъде да се хранят.

• Всички заведения, които предлагат храна и напитки, следва да затворят. Вземането на храни и напитки за домашна консумация ще бъде все още възможно.

• От горното правило се прилагат изключения за:

o Хотелите – за настанените в тях гости

 

От ресторанта Joelia в Ротердам, притежаващ една звезда Мишлен, обаче измислили хитра (холандците я наричат лукава) схема да заобиколят КОВИД правила на правителството.

 

Собственикът Марио Ридър, който е и главен готвач, се договорил със съседния хотел, който не кой да е, а Хилтън.

 

Договореността между гурме ресторанта и лъскавия хотел била:

 

Клиентите на Joelia да се регистрират срещу 10 евро като гости на Хилтън и след това да отидат да похапнат при шеф Марио Ридър.

 

Схемата обаче бързо се разчува. Това възмути обществеността и предизвика негативно медийно отразяване.

 

След консултации с община Ротердам собственикът е изпратил прессъобщение до медиите. В него обяснява, че никога не е възнамерявал да обижда хората, а постъпката му не била „хитър ход“. От години ресторантът и хотелът имали партньорство да предлагат пакети: нощувка в Хилтън и вечеря в Joelia. Сега, според шеф Ридър, ситуацията не била по-различна.

 

Ако се разгледа сайта на заведението, действително партньорството между тях е отдавна. А ако се види на Google Maps, действително са съвсем близо. Но изключенията важат само за ресторантите вътре в хотелите.

 

След консултации с общината, Марио Ридър реши да сложи край на договореността с хотела и затвари ресторанта, за да се съобрази с изискванията на правителството за овладяване на разпространението на коронавируса. Остава да функционира само доставката на храна по домовете.

 

Цената на специалното 5-степенно меню на човек в гурме ресторанта е 99 евро без напитките. Обедното меню е почти два пъти по-евтино.

 

Марио Ридър се слави като много добър готвач. Майстор е на суфлето и на вкусните печива с гъши дроб и сос от трюфели. На особено почит в ресторанта са и рибните му предложения.

 

Още ресторанти в Ротердам с Мишлен звезда вижте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".