Рубрики
Начало » Коронавирус » Родител: Децата имат уникалния шанс да учат безопасно вкъщи

Родител: Децата имат уникалния шанс да учат безопасно вкъщи

„Нашите учители са ни нужни. Нужни са ни живи и здрави!“

homeschooling-5121262_640 (1)

 

„Децата ни имат уникалния шанс, такъв какъвто в много други моменти от историята не са имали, да учат спокойно и безопасно от дома си“, написа аргументирана позиция родител в дискусия в „Данибон“. „Нашите учители са ни нужни. Нужни са ни живи и здрави! На нас и на децата ни!“

 

Аргументирана позиция на родител:

 

„Лекари в болниците изнемогват, няма достатъчно медицински персонал, всеки ден новини за починал учител.

 

Децата са част от нашето общество, сутрин някой ги изпраща на училище, вечер ги посреща. Няма как да смятаме, че това да запазят усещането си за нормалност в една извънредна обстановка е по-важно от живота. Всеки починал не е просто едно число, той е съпруг, баща, син…той е близък и обичан за някого. Тяхното психично здраве и благополучие зависи от родителите им и близките хора, които общуват с тях.

 

Отмина времето, в което голяма част от обществото поради обясними психологични причини отхвърляше опасноста. Вече голяма част от нас имат близки или лично са засегнати.

 

Няма полза да върнем децата в училище, ако рискуваме все повече животи.

 

Децата ни имат уникалния шанс, такъв какъвто в много други моменти от историята не са имали, да учат спокойно и безопасно от дома си.

 

В следващите месеци неминуемо извън заболелите от ковид, които ще имат нужда от болница такава нужда ще имат и още много пациенти, бременни, хора с фрактури, с апендицити, с инфаркти… Ние всички дори да не попадаме сред тях трябва да бъдем съпричастни и да направим всичко, което зависи от нас, ако нямаме куража или възможността да отидем там, за да помагаме, то поне да не пречим с разни егоистични и инфантилни искания за свободи и права. Извън обичайния комфорт на нашето битие в последните десетилетия, в който ние реално не сме видели война, глад или друга криза свикнахме да грачим за права, забравяйки, че те вървят ръка за ръка със задължения.

 

Проблемите с образованието ще се задълбочат, това е ясно и единственото, което ни остава сега е да направим нужното тъй, че когато кризата премине да имаме човешки ресурс да се справим с тях. И това важи за всички сфери, нашите учители са ни нужни, нашите лекари, нашите сестри, нужни са ни инженерите, всички хора, които с работата си имат ключова роля за общноста ни. Нужни са ни живи и здрави! На нас и на децата ни!“

 

Позицията е поместена тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".