Рубрики
Начало » Коронавирус » Петиция и отворено писмо от Родители за безопасно образование

Петиция и отворено писмо от Родители за безопасно образование

 

classroom-824120_640

 

Родители настояват за безопасно образование в българските училища за учебната 2020/2021 година. Те изпратиха имейл до Данибон, в който излагат позицията си. Поместили са и отворено писмо до министърите на здравеопазването и на образованието.

 

 

Здравейте, Дани -Danybon!

Благодарим за полезната и обективна информация, която често намираме на Вашия сайт!

Ние сме група родители, притеснени от присъственото стартиране на учебната година при неадкватните мерки на МОН. Бихме искали всяко семейство да има избор за това дали да пусне детето си присъствено на училище или дистанционно обучение. Има много семейства, в които децата или родителите имат хронични заболявания, възрастни баба и дядо и т.н. Алтернативата в момента за родителите е Самостоятелна форма на обучение. А ние не искаме това. Реално това означава сам да си обучаваш детето и в края на годината то да се яви на изпити. Ами, това пък не е никаква форма на обучение. Така децата ще са съвсем изолирани, а все пак дистанционното обучение предлага среда, колектив, съвместни проекти, общуване, макар и виртуално.

Осъзнаваме, че голяма част от родителите са ЗА присъствено обучение, но смятаме за наше право да решаваме за здравето на нашите деца и семейства по време на пандемия. Ние по никакъв начин не навлизаме в конфликт с искащите присъствено обучение, тъкмо обратно. Реално, ако се даде шанс на родителите, които искат дистанционно обучение, то тогава би имало по-малко ученици в класните стаи и по-малък риск за децата, които са присъствено.

Имаме петиция, подписана от 1300 човека, изпратихме и писмо до МОН, МЗ, медии, различни други институции с нашите искания. То е подписано към този момент от 350 човека. Ще се радваме да изложим нашата гледна точка при вас, предвид чудесните статии, които публикувате на тема образование.

Надяваме се да сме полезни и на други родители и заедно да намерим най-добрите решения за децата ни!

Това е линк към нашата група: https://www.facebook.com/groups/1495711350637133/

Това е линк към нашата петиция: https://www.peticiq.com/277984

Изпращаме Ви и писмото ни.

Ще се радваме да ни подкрепите и да ни дадете шанс да зазопзнаем вашата аудитория с нас!

Желаем успех! Бъдете все така продуктивни, полезни и интересни за читателите си! И най-вече здрави!

 

Поздрави,
Родители за безопасно образование!

 

 

Oтворено писмо

 

Писмо-Вълчев 4 (1)_page-0001Писмо-Вълчев 4 (1)_page-0002Писмо-Вълчев 4 (1)_page-0003Писмо-Вълчев 4 (1)_page-0004

 

 

Данибон помества информации за различни практики за старта на учебната година. Подкрепя инициативите, училищата, школите, които предоставят сериозни противоепидемични мерки. Нямам твърда позиция за една от двете крайни форми, но това, което към момента предлага МОН, смятам, че не е решение за безопасно обучение в българските училища. Рисковете във всяко семейство са различни и не може да се налагат централизирани решения. В света вече има добри практики и по-добре да се използват.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".