Рубрики
Начало » Коронавирус » По предложение на образователна началничка учениците в Пловдив се връщат на училище

По предложение на образователна началничка учениците в Пловдив се връщат на училище

Основен аргумент: „Децата не могат да са затворени вкъщи до пролетта. Вредно е за тяхното физическо и психическо здраве!“

plovdiv-4623952_640

 

Началничката на Регионалното управление по образование в Пловдив Иванка Киркова предложи учениците от 5 до 12 клас да започнат да се връщат в училище от понеделник и Областният кризисен щаб прие предложението й. Аргументите: „Ситуацията в момента е трудна за всички, но децата не могат да са затворени вкъщи до пролетта. Това е вредно за тяхното физическо и психическо и здраве.“

 

Всеки директор трябва да изготви график за своето училище за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа, т.е. и в Пловдив започва да се реализира новият алгоритъм на МОН за постоянно превключване от учене вкъщи към учене на училище. Поставен е много кратък срок – до 18 ноември, в който директорите светкавично трябва да представят графиците, като се съобразят и с указанието на министъра на образованието, и със спецификата на самото училище и с епидемичната ситуация.

 

 

Ето цялото съобщение от Областната администрация:

 

Учениците в областта се завръщат поетапно в клас, директорите изготвят график за дистанционно и присъствено обучение

По предложение на началника на РУО – Пловдив, Иванка Киркова, Областният кризисен щаб взе решение поетапно от понеделник, учениците от 5 до 12 клас да започнат училище във физическа среда като всеки един директор трябва да изготви график за своето училище за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа. Предложението и решението са съобразени с указанията на МОН и изготвения алгоритъм от министър Красимир Вълчев. Решението е за всички училища в Пловдив и областта.

Училищните директори са уведомени и трябва да представят графика до 18.11.2020г, който да бъде съобразен със спецификата на самото училище и епидемичната ситуация.

 

„До края на утрешния ден трябва да има яснота за всяко едно училище и за кои класове се организира обучение от разстояние в електронна среда, обясни началникът на РУО.

 

От РУО ще проследят процеса, ще указват методическа подкрепа, както и ще извършват необходимия контрол. По думите на Иванка Киркова от МОН са предоставени три варианта за организиране на учебния процес, но вариантите могат да бъдат много повече и съобразени с конкретната ситуация в учебното заведение, с отсъстващите учители и седмичната им заетост и с мнението на родителите, за да се намери най-правилното решение за всяко едно училище в областта. Според нея, дори е възможно и промяна на седмичното разписание, защото от МОН е предоставена достатъчно свобода за взимане на решения от страна на директорите.

 

„Ситуацията в момента е трудна за всички, но децата не могат да са затворени в къщи до пролетта. Това е вредно за тяхното физическо и психическо и здраве. Разбира се, ще се спазва алгоритъма и указанията на Здравното министерство при положителните случаи, което се прави и до сега. Организацията в училищата трябва да е в полза на децата и учебния процес като цяло и решението е на директорите, които най-добре могат да направят преценка. Например е много важно децата в подготвителните класове в езиковите гимназии да учат присъствено, защото това е една от най-важните години, коментира областният управител и председател на Щаба.

 

 

Образователна хумореска

 

Едно нещо не мога да разбера в тази държава. Затвориха на юруш училищата. На Пловдив всички изръкопляскаха, че първи решиха нещо да направят. Сега изведнъж на юруш ще ги отварят. И то не здравен началник, а образователна шефка предлага. А горките директори на юруш трябва да превключат и да правят светкавични графици по новата директива – по онзи алгоритъм като коледна елха – „ту тук – ту там у вас ще се учи“. Поне като се прави нещо, да се прави за някакъв период и да се види дали има ефект. Това лъкатушене в образованието ми прилича вече на хумореска.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".