Рубрики
Начало » Коронавирус » РЗИ е добре да имат унифициран подход при COVID-19 в училищата

РЗИ е добре да имат унифициран подход при COVID-19 в училищата

МЗ ще изготви допълнителни указания към РЗИ за действия при случаи в училищата

medicine-5103043_640

 

Първите случаи на коронавирус в училищата след началото на учебната година показаха различния подход на РЗИ. В информациите за столичното 55 СУ веднага се заговори, че контактните лица се тестват. За контактните ученици в МГ Русе стана ясно, че са само карантинирани.

 

В РЗИ-София ще се тестват всички контактни ученици в 55 СУ.

 

На изолираните ученици от МГ Русе не е направен PCR тест.

 

Различните подходи станаха повод здравният министър да напомни на РЗИ как се действа при случай на COVID-19 в училищата, съобщават медиите.

 

„Желанието ни е регионалните здравни инспекции да имат унифициран подход при предписанията за карантиниране и при изследването на контактни лица в училищата и в семействата на ученици и учители.

 

Това, разбира се, е трудно с оглед на факта, че епидемиологичните проучвания зависят от редица обстоятелства като установяване на контактни от първи и втори ред, наличие на симптоматика за коронавирусна инфекция, информация за социални контакти и т. н.

 

По тази причина Министерството на здравеопазването, МОН и всички ангажирани страни изготвиха подробни Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020 – 2021 година в условията на COVID-19.

 

Здравното министерство ще изготви допълнителни указания към РЗИ, за да се улеснят и прецизират действията на служителите им.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".