Рубрики
Начало » Коронавирус » Какви са изискванията при „самоналожена карантина“ за пристигащите в Нидерландия от България

Какви са изискванията при „самоналожена карантина“ за пристигащите в Нидерландия от България

 

kobus kuch delft 11

 

За пътниците, идващи от България, Румъния, Хърватия, Швеция карантината в Нидерландия е силно препоръчителна и е за 14 дни, пише на сайта на холандското правителство. Препоръчва се човек сам да си наложи карантина – self-quarantine, за две седмици. Тези ограничения важат още за пътниците от някои области в Испания, Португалия, Великобритания и Белгия, а така също и от страни извън Европейския съюз.

 

 

Разписани са и правилата, които трябва да спазва при самоналожената карантина:

 

– не трябва да излиза от дома си

– не трябва да посрещат гости

– не може да пътува до друго място в Нидерландия

– пристигащите от чужбина не могат да се върнат в родината си

– ако човек няма симптоми за коронавирус, сам може да си прекрати карантината след 14 дни.

– човек трябва да работи от дома си

– не трябва да ползва обществен транспорт

– в дома могат да бъдат само другите членове на домакинството

– за пазаруване – да помолят други хора

– ако не е възможно друг човек да пазарува, самокарантинираният може сам набързо да отскочи до магазина, но само ако няма симптоми

– може да се излиза навън, ако има градина или балкон

 

 

Ако се развият симптоми на коронавирус, самокарантинираният трябва да си остане у дома.

Ако се влоши, да се обади на личния си лекар. Трябва да се самоизолира и в дома си до излизане на теста.

Ако тестът е отрицален, самокарантинираният трябва да си остане у дома до изтичане на 14-дневната карантина.

Ако тестът е положителен, трябва да се самоизолира у дома си и да избягва контакти с членовете на домакинството.

 

 

Дори и влизащият в Нидерландия да си направи тест за коронавирус и той да е отрицателен, пак се призовава за самоналожена карантина.

 

 

Линкове към тези правила за карантината в Нидерландия са поместени и на сайта на ТУ Делфт, които призовават студентите си да ги спазват. Тази информация вече е отбелязана в голям червен правоъгълник.

 

 

 

Във студентските форумни групи възникват вече казуси със студенти, които подлежат на самокарантина от 14 дни, тъй като трябва да спазят и друго изискване – до 5 дни от влизането си в Нидерландия трябва да се регистрират в общината. Правят запитване до здравни служби и общини кой срок и кое изискване е по-важно. От поместени скрийншотове с имейли явно регистрацията е с по-голяма тежест, тъй като е задъжителна, а самокарантината е силно препоръчителна. И все пак нека всеки студент сам да си проведе кореспонденция с университета, здравните служби и общината.

 

Изискванията са поместени на Фейсбук на посолството на Нидерландия в България тук. А също и на Фейсбук страницата на нашето посолство в Хага – тук.

Имах запитване на имейл къде чета за изискванията за самоналожена карантина в Нидерландия. По тази причина помествам в статия линковете с официалните източници. Доколкото разбирам българите очакват ситуацията да е подобна на строгата карантина като у нас със следене от различни служби. Нямам информация каква е процедурата в Нидерландия, но видях публикации, че здравните служби в Амстердам и Ротердам са вече претоварени с проследяване на контактите на заразени (не самокарантинирани). Вероятно се разчита човек сам да се изолира и самокарантинира без да го следи някой. Единствената ми информация е от посочените официални източници какво трябва да се прави. Но всеки пътуващ най-правилно е да се обърне за съвет към съответните институции.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".