Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » Северна Македония купува китайска ваксина след като заключи, че това не е геополитически въпрос

Северна Македония купува китайска ваксина след като заключи, че това не е геополитически въпрос

Страната очаква съдействие от съседните държави, ЕС и COVAX

 

skopje-4733697_640

 

 

„Господа от правителството на Република Северна Македония, в момента нямате по-голям приоритет от набавянето на ваксини, спешно, най-спешно, сега и днес!!!“написа лекарка от Скопие във Фейсбук профила си, който беше цитиран дори в международната преса.

Докато в европейските държави се водят бурни дискусии коя ваксина е най-добрата, а Сърбия засрамва всички с масово ваксиниране с китайски, руски и американски ваксини, то Северна Македония не е получила все още никакви ваксини, алармират медиите.

 

Очакванията в Северна Македония бяха през февруари да има ваксини. Но дори и помощта от Сърбия на 8000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които трябваше да бъдат предадени на 12 февруари, се отложи поради технически причини, съобщава ABC news.

 

Не само Северна Македония, но и някои други балкански държави изпаднаха в дилема не толкова коя ваксина е най-добрата – руската, китайската, американската, а дали няма външнополитически рискове в отношенията със САЩ и Европейския съюз, ако се поръчат китайски или руски или двете ваксини, пише Дойче веле.

„Сърбия купува ваксини от Русия, но ние сме ориентирани към Европейския съюз“, заяви в телевизионно интервю министърът на икономиката на Северна Македония.

Албания, Черна гора и Северна Македония, които са членки на НАТО, в началото не се интересуваха какво предлагат Китай и Русия докато не стана ясно, че не могат да разчитат на своите съюзници, а вътрешният натиск се засили.

 

„Забравете бюрокрацията, разклатете тази мързелива администрация с бързи и извънредни закони, за да се регистрира руската и китайската ваксина.

Всичко е добро дошло!

Няма какво да чакаме амин от ЕМА (Еuropean Мedicines Аgency) за внос на ваксини или тези нещастници COVAX.

Ще отидете и на колене ще молите да бъдат доставени ваксини!!!!

Всички, които отхвърлихте, когато ни предложиха!!“ – пиша гневно македонската лекарка.

 

Северна Македония купува китайска ваксина, стана ясно тези дни.

 

„Мога да потвърдя, че сме се консултирали с нашите стратегически партньори от НАТО и Вашингтон и стигнахме до заключението, че снабдяването с китайски ваксини не е геополитически въпрос, а по-скоро суверенно право на всяка държава“, заяви министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, цитиран от Дойче вече.

 

Имунизацията на населението на Северна Македония ще започне с ваксината на китайската фирма „Синофарм“. Договорени са 200 000 дози. Надеждите са ваксинацията да започне в края на този месец.

 

840 000 дози трябва да бъдат доставени по програмата за бедни държави COVAX – инициатива на Световната здравна организация. 800 000 дози се очакват от Европейския съюз.

 

Северна Македония е отправила молба за съдействие към съседните държави Албания, България, Гърция и Сърбия, а също към Полша и Унгария, съобщават медиите.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".