Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Синдикат „Образование“: 42,5% биха се ваксинирали, 80,6% са за отпадане на НВО в 4 клас, 89,7% – срещу започване на учебната година преди 15 септември

Синдикат „Образование“: 42,5% биха се ваксинирали, 80,6% са за отпадане на НВО в 4 клас, 89,7% – срещу започване на учебната година преди 15 септември

 

20210124_154508

 

 

42,5% от работещите в образователната сфера биха се ваксинирали, сочи проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. 80,6% от анкетираните са за отпадане на НВО в 4 клас.

 

86,1% от учителите не подкрепят удължаването на учебната година. 89,7% от учителите са срещу започване на учебната година преди 15 септември, обявяват от синдиката към КТ „Подкрепа“.

 

Интересно е, че новината, че се водят разговори за започване на учебната година по-рано – на 10 септември, „изстреля“ в медийното пространство другият синдикален лидер – Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ. Това беше отхвърлено като възможност дори от образователния министър Красимир Вълчев, но определено се превърна в медийна тема за обсъждане цяла седмица. Янка Такева обяви също, че ще има удължаване на учебната година и че това е изключително важно.

 

Председателят на Синдикат „Образование“ д-р Юлиян Петров изпрати днес ново прессъобщение до медиите. Той не одобрява инициативата на МОН да се питат учителите защо не искат да бъдат тествани.

 

В момента образователната система е спокойна и задаването на много въпроси би я разлюляло.

 

От синдиката към КТ „Подкрепа“ заявяват, че са твърдо срещу постоянното натоварване на учителите.

 

Постоянното удължаване на учебното време през последните 10 години, неимоверно много натоварва българските учители, като това увеличава брутално нивата на професионалния стрес и прагаряне в учителската професия. В процес на европейско изследване е повишеният бърнаут ефект при работата в електроно обучение от разстояние.

 

„Както един директор не може да управлява повече от едно училище, както един министър не може да бъде успешен с няколко министерства, така и учителят има предел на способността да бъде натоварван“, обяснява синдикалният лидер.

 

Нека МОН да назначи повече педагози и специалисти, които да не преподават пряко, а да се занимават с учениците в извънкласните дейности, както се случва във Финландия, Дания, Англия и много други държави.

 

С интерес следя реакциите на учителските синдикати по време на пандемията. В повечето случаи е необяснимо как вървят в постоянен синхрон с МОН и забравят каква е ролята на синдикатите. Направи ми впечатление, че дори организациите на директорите в някои случаи се отнасяха с по-голяма грижа за здравето на служителите в тази сфера. Натискът за безопасна среда на работа на учителите основно идваше от неформални супер активни групи от родители, млади учители и учени. От време на време Синдикат „Образование“ обаче излиза от този общ синхрон с МОН. Имаше интересен случай през есента, когато обявиха резултати от тяхно проучване, което показва, че огромен процент от учителите искат да се премине на онлайн обучение, защото се притесняват от нарастналите случаи на заболели от коронавирус. Тогава образователният министър обяви, че на тези изследвания много не трябва да се вярва. Той говорил с другия синдикален лидер – Янка Такева, която му казала, че тяхно проучване има точно обратните резултати. Сега отново забелязвам, че синхронът е нарушен. Янка Такева иска удължаване на учебната година и започване на следващата по-рано (така и не успях да си обясня каква синдикална защита има в тези искания, ако е искане на работодатели или родители – бих го разбрала), а лидерът на другия синдикат обявява чрез проучване категорично друга позиция.

 

Цялото прессъобщение можете да прочетете тук: Училища, организация и пандемия.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".