Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Синдикат „Образование“: „Завръщането на учениците след 4 февруари ще става по формулата 7 от 12 или до 70% в училище“

Синдикат „Образование“: „Завръщането на учениците след 4 февруари ще става по формулата 7 от 12 или до 70% в училище“

70%?

 

23 SU 111

 

„Завръщането на учениците след 4 февруари ще става по формулата 7 от 12 или до 70% в училище – решение на националния щаб и здравното министерство“, пишат в писмо до медиите от синдикат „Образование“.

 

От синдиката повдигат и други въпроси:

 

– огромни трудности в организацията на училищата, защото много учители преподават едновременно, както в класовете, в училище, така и в класовете в електронен режим.

 

– разделянето на класовете ще е трудно в българските училища:

 

Разделянето на класовете е добра практика в Австрия, Дания и много други, където в училищата има назначени двойно повече учители, в сравнение с България, които подпомагат учебния процес. Втори учител преподава на учениците, които са в къщи. В момента обаче австрийските училища са напълно затворени.

Но разбира се нека и не забравяме, че в българските училища, класните стаи, които разполагат с камери, за да може един учител да осъществява паралелно редовно и синхронно дистанционно преподаване, са много под 50%. Тъй, че разделянето на класовете е възможно хубаво педагогическо решение, но приложимо в не повече от 20% от съществуващите класни стаи.

 

– „Външното оценяване 4 и 10 клас трябва да отпаднат незабавно за тази година“:

 

А това след 4 клас завинаги!

 

– Синдикатът предлага разумно решение: МОН да има подготовка и за елетронен вариант на НВО в 7 клас и ДЗИ в 12 клас.

 

Добре е заедно с МОН да имаме готова електронна платформа за провеждане на дистанционно НВО в 7 клас и матура, защото при водещата роля на МЗ във вземанията на решенията в образователната система, възможна хипотеза е и подобно тяхно решение.

 

– Преболедувалите учители да отстъпят ваксините на непреболедувалите:

 

Тъй като видовете ваксини, на практика ще се забавят, учители и директори, които са преболедували, ще отстъпят на други учители, които желаят ваксината и които имат по-голяма нужда от това.

 

 

Цялото писмо прочетете тук: Учителите, ваксините и училищата

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".