Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Министърът на образованието: „Ситуацията не позволява трайно връщане на всички ученици до пролетта“

Министърът на образованието: „Ситуацията не позволява трайно връщане на всички ученици до пролетта“

Първо споменаване за онлайн матури за карантинираните

 

spring-bird-2295436_640

 

„Не мисля, че ситуацията ще позволява трайно връщане на всички ученици до пролетта. По-скоро частично или редуване“, заяви образователният министър Красимир Вълчев по Канал 3.

 

„Вървим към това да имаме вариант, при който да позволим частично връщане и редуване на класове, които са по-важни“, допълни министърът.

 

Идеята на МОН за редуване на класовете се появи още през ноември, малко преди всички класове отново да преминат на онлайн обучение. Още тогава изглеждаше като последен коз за преговори със здравното министерство да не се затваря цялата образователна система.

 

Министърът на образованието е радетел напоследък на идеята всеки ученик поне за седмица-две да влиза (от време на време) присъствено в класната стая. Бяха изготвени сложни алгоритми, при които от значение беше дали учениците са в началните класове, в 5-7 клас или в гимназията. С приоритет винаги се посочват малките ученици от 1 до 4 клас. При групата 5-7 клас с приоритет са 7-класниците, а при гимназистите – 8 и 12 клас.

 

Този алгоритъм за постоянно превключване между присъствено и онлайн обучение в едно училище беше още в началото доста критикуван. При него не се изключва вероятността при присъствено обучение отново даден клас да попадне под карантина и тогава да се задейства другият алгоритъм за дистанционно обучение като контактни лица. Вече се добави и това, че различните класове ще приключат първия срок по различно време и ще започнат съответно втория срок по различно време. Краят на учебната година също се промени.

 

Всичко това може би изглежда чудесен компромисен вариант на хартия от позицията на МОН, но реалното изпълнение на ниво училище от страна на директори, учители, ученици и родители още при поглеждане на сложните графици създава стрес за всички, който се допълва и от риска във всеки един момент да се попадне под карантина.

 

Първо споменаване за онлайн матури

 

За първи път образователният министър споменава в интервю, че при много много карантинирани по време на матурите, е възможно да се проведе онлайн изпит.

 

„Ако са повече карантинирани, може да се проведе онлайн изпит.“ 

 

Към момента Красимир Вълчев потвърждава, че ще има Национални външни оценявания в 4, 7, 10 клас и Държавни зрелостни изпити в 12 клас.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".