Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » След Унгария и Словакия купи руска ваксина, а Полша май договоря за китайска

След Унгария и Словакия купи руска ваксина, а Полша май договоря за китайска

 

folklore-996388_640

 

Около драмите със забавените доставки на АстраЗенека в Европейския съюз се оформиха няколко лагера сред европейските държави. Сред големите се усеща недоволство какво всъщност е подписала Европейската комисия с фармацевтичните компании. Малките са щастливи, че все пак благодарение на комисията имат някакви ваксини. А централно-европейските, които винаги са различни, пак показаха алтернативен начин на мислене.

 

Холандският здравен министър помоли правни експерти за съвет при преглеждане на договора с АстраЗенека. Американски журналист, който живее и работи в Германия и наблюдава процесите в ЕС, открито пише, че най-голямата грешка на германския канцлер Ангела Маркел по време на пандемията е, че се е предоверила на Урсула фон дер Лайен в преговорите за ваксини.

 

Малките късно реагират на всичко. Щастливи са, че друг движи процедурите и отговорността е изцяло тяхна. Ако трябва да се вземе решение, извинението е най-лесно, че Европейският съюз трябва да го направи.

 

Централноевропейските държави отново поеха по свой си път без да се интересуват какво мислят „евро-началниците“.

 

Първи го направи унгарският премиер Виктор Орбан, който не хареса скоростта, с която се ваксинира в ЕС. Така се стигна до закупуването и на руски, и на китайски ваксини, за да се ускори този процес. Унгария стана първата държава в ЕС, която достави от тези ваксини, които нямат одобрение от Европейската агенция по лекарствата. Орбан се ваксинира с китайската ваксина на „Синофарм“ и обяви, че се доверява най-много на нея.

 

Словакия вече е втората държава в Европейския съюз, която купи „Спутник V“. Страната е договорила 2 милиона дози от руската ваксина. Един милион трябва да пристигнат през този и през следващия месец, а следващият милион ще бъдат изпратени през май и юни. Вече дойде първата доставка от 200 000 дози. Сделката е била пазена в тайна до тази седмица. Словакия се надява така да ускори ваксинационната кампания с 40%.

 

„В Европа ваксината „Спутник V“ е одобрена в Словакия, Унгария, Сан Марино, Сърбия, Черна гора, Република Сръбска (част от Босна и Херцеговина), Беларус и Русия, като други страни от региона също проявяват силен интерес към нея. Получихме многобройни искания от държави от ЕС да им предоставим „Спутник V“ директно след преглед на техните национални агенции.“, каза Кирил Дмитриев, главен изпълнителен директор на Руския фонд за директни инвестиции, цитиран от Евронюз.

 

В Полша явно се хареса примерът на Унгария, но с китайската ваксина. Страната оглежда сериозно тази алтернативна възможност. Президентът Анджей Дуда се е чул по телефона с китайския си колега Си Дзинпин и по време на разговора е повдигнат въпросът за „възможността за закупуване на ваксини, произведени в Китай“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".