Рубрики
Начало » Коронавирус » „Солидарни ваксини“ от ЕС за България

„Солидарни ваксини“ от ЕС за България

 

puzzle-4124192_640

 

България да получи „солидарни ваксини“, предлага португалското председателство на ЕС, съобщава „Политико“. Става дума за допълнителни дози от ваксината на Пфайзер.

 

Тези „солидарни ваксини“ да бъдат за нуждаещите се държави в Европейския съюз, които към второто тримесечие на 2021 г. ще имат по-малко от 45% ваксинирано население.

 

Държавите, които са предложени да получат „солидарни ваксини“, са България. Естония, Латвия, Словакия и Хърватия. Чехия също ще получи, но по-малко количество.

 

Макар че Австрия оглави клуба на държавите, които призовават за солидарно разпределение на ваксините в ЕС, няма да получи нищо.

 

Ето как се предлага да се разпредели количеството от 10 милиона дози от ваксината на Пфайзер, което трябва да бъде доставено до 30 юни:

 

7 милиона дози – разпределени пропорционално между всички държави в ЕС.

 

3 милиона дози да са разпределени като „солидарни ваксини“:

 

- 2,86 милиона дози да се разпределят към 5 от държавите, които са поръчали най-малко дози от ваксината на Пфайзер: България, Естония, Латвия, Словакия и Хърватия.

 

– Останалите 140 000 дози да се предоставят на Чехия, която е поръчала достатъчно, пропорционално, но е поръчала от останалите налични.

 

За Австрияняма допълнителни дози ваксини от Пфайзер.

 

Предложението е поставено за обсъждане на Съвета на посланиците на държавите от ЕС.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".