Рубрики
Начало » Коронавирус » Среща между здравния и образователния министър – в понеделник

Среща между здравния и образователния министър – в понеделник

 

1 AEG Sofia 2

 

В понеделник ще има среща между здравния и образователния министър. На нея ще се изчистят всички въпроси, свързани с образованието – детски градини, училища, университети. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в края на извънредния брифинг в неделя.

Решенията ще бъдат облечени в нова заповед, която ще действа от 12 ноември.

„Вероятно ще дадем възможност на областните медицински щабове съвместно с РУО да вземат локални мерки“, прогнозира здравният министър.

 

Информация от брифинга:

 

Дали ще продължите при тази заболеваемост дистанционното обучение в гимназиите и университетите? И какво ще стане с най-малките от 1 до 4 клас?

 

Здравен министър:

 

Този въпрос е изключително сериозен. Преди да дойда тук говорихме с министъра на образованието.

Утре имаме с него среща, с неговия екип, с РУО. На срещата ще изчистим всички въпроси, свързани с образованието на децата – в гимназиален етап, прогимназиален, начален, детски градини, университети. 

Със сигурност ние ще дадем насоки, по които това да се случва. Като държа да подчертая, че нашата методика, която беше изработена от нас с насоките и те бяха разпространени преди започване на учебната година, ще продължат да действат. Това ще решим утре и ще бъде облечено в моя заповед от 12 ноември, когато приключват тези мерки, които сега действат.

Вероятно ще дадем възможност на областните медицински щабове съвместно с РУО да вземат локални мерки. Като основата за вземане на тези мерки ще бъде изпълването на разписаните в нашите насоки числа, а именно заболяемост в областта, % заболели ученици в опрелено училище със симпоми, подобни на ковид. Това са основните числа, върху които те да стъпят, за да вземат решение.

Защо това ще се случи?

Защото имаме училища, в които нямаме нито 1 заболяло дете или учител. И такива, в които имаме повече.

Разбира се, предложенията на училищата ще се съобразяват, предложенията на РУО, РЗИ, областните щабове, като принципът, който е записан, ще се спазва от всички.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".