Рубрики
Начало » Коронавирус » Стартът на учебната година ще е в реална училищна среда

Стартът на учебната година ще е в реална училищна среда

 

119 SOU 2

 

Стартът на учебната година ще е в реална училищна среда, съобщи директорът на 119 СУ Диян Стаматов в профила си във Фейсбук. Той обясни, че това е решено на провелата се работна среща в МОН между образователни и здравни експерти. На срещата е присъствал и министърът на образованието Красимир Вълчев.

 

До 25 август 2020 година – на образователните институции ще бъдат предложени два протокола, допълни Стаматов. Единият ще е свързан с организацията на учебната дейност и ще е с препоръчителен характер, а другият – за медицинската страна на проблема и ще бъде със задължителни мерки за спазване от всяко училище.

 

В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за носене (или не) на маски, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други.

 

В първите дни на септември всяко училище е уместно да има разработен свободен, отворен екшън план за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда.

 

Училищата ще могат да избират какъв тип родителска среща ще имат: присъствена или дистанционна.

 

Родител попита във Фейсбук:

 

Господин Стаматов, прочетох че родителите, ще имат право на избор по отношение на провеждане на родителските срещи, а ще имат ли право на избор как да учат децата им дистанционно или в училище?

 

Отговорът на Диян Стаматов беше:

 

„Имате право на избор между дневна , самостоятелна и комбинирана форма на обучение! И сега е така! С необходимите документи и след разговор с директора на училището!“

 

Два дни по-рано Диян Стаматов беше публикувал във Фейсбук работен вариант за старта на учебната година в неговото училище, където учат 1600 ученици. Предложението му беше посрещанато доста добре. Той предлагаше учениците от 1 до 4 клас да са присъствено. 5, 6, 9, 10 и 11 клас да са дистанционно, но изпитванията да са в училище. 7, 8 и 12 клас да са присъствено или да се редува присъствено и дистанционно обучение.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".