Рубрики
Начало » Коронавирус » Ще има ли наказания за неносене на маски в училище?

Ще има ли наказания за неносене на маски в училище?

 

125 su koridor

 

 

Ако ученик не носи маска в училище, задача на учителите е да възпитават и да дисциплинират да се да спазват правилата. Така министърът на образованието Красимир Вълчев отговори пред бТВ на въпроса за санкциите при неносене на маски в училище. Може да се стигне и до разговор с родителя, допълни той. Просветният министър обясни още, че в нормативната уредба има разписани санкции от забележка до преместване в друго училище, но той смята, че няма да се стигне до тях в тези случаи.

 

бТВ (въпрос от родител) – Деца с астма могат ли да не носят маски?

 

Министър: В момента общото решение е, че маските са задължителни на закритите места. Затова избрахме тази стратегия на невзаимодействие на паралелките, която позволява поне в класните стаи, където децата прекарват много часове всеки ден, да не носят маски.

 

Що се отнася до децата с астма и за неносенето на маски в общите помещения – с удостоверение от личния лекар те могат да не носят маски, но трябва по-малко време да прекарват в общите помещения.

 

бТВ (въпрос от родител): Какви ще са санкциите за тези родители и ученици, които не спазват мерките и не ползват маски?

 

Министър: Имаме разписани правила, в това число и санкции в нормативната уредба. Те са най-различни от забележка до преместване в друго училище. Но предполагам, че няма да се стигне до там. Учителите имат задачата да възпитат и да дисциплинират децата без да се стига до крайни санкции.

 

бТВ: Т.е. ако детето не носи маска, ще бъде санкционирано детето? Няма да бъдат санкционирани родителите?

 

Министър: Няма да бъдат санкционирани родителите. Най-напред ще бъде направена забележка. Ще бъде повторено, потретено. Работещите в образователните институции трябва не само да спазват мерките, но и да научат децата. Това прави тяхната работа още по-трудна.

 

бТВ: Ще санкционирате ли с преместване дете на 7-8 години?

 

Министър: Предполагам, че няма да се стига до там. Аз само казах каква е крайната мярка. Може да бъде проведен разговор с родителя. Родителят и учителят трябва да се опитат заедно да накрат детето да спазва правилата. 

 

бТВ: Може ли да отпадне изискването за носене на маски в общите помещения?

 

Министър: В общите помещения децата ще прекарват относително малко време. По-голямата част от времето ще бъде в учебния час. Не мисля, че това е толкова непоносимо. Междучасията са 10-15 минути. Не цялото междучасие ще прекарат в коридора. Препоръчали сме да ги извеждат по-често навън. Навън не важи задължението за носене на маски.

 

Не може да се осъществи масово тестване на учениците преди началото на новата учебна година, каза министърът на образованието. Той препоръча училищните тържества за 15 септември да са основно за 1, 5 и 8 клас. Също така според него за учениците е по-добре да бъдат с маски, а при учителите може с шлемове, заради процеса на преподаване. Предстои закупуването на 80 000 устройства за обучение в електронна среда, съобщи просветният министър. За съжаление и през тази учебна година ще имаме ситуации, в които децата ще учат в електронна среда – цели паралелки или цели училища или цели общини и области, прогнозира той. Във всички училище трябва да има вода и сапун и това е от задължителните мерки, беше категоричен Красимир Вълчев.

 

Цялото интервю вижте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".