Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » Георги Стоилчев пред БНР: „България е с едни от най-високите резултати по отношение на онлайн обучението в Европа и в света“

Георги Стоилчев пред БНР: „България е с едни от най-високите резултати по отношение на онлайн обучението в Европа и в света“

 

girl-5662435_640 (1)

 

„В България бяха отчетени едни от най-високите резултати по отношение на онлайн обучението – в Европа и в света. Признанието е на Европейската комисия“, каза в обзорно предаване по БНР социологът и образователен експерт Георги Стоилчев от Science in the Crisis. „Успяхме да обхванем училищата в цялата страна, като предоставим едно адекватно синхронно обучение.“ Взаимодействието между учител и ученик в българските училища е на най-високо ниво в света, според образователния експерт.

„Успяхме буквално за дни за превключим цялата образователна система от дневна форма на обучение в такава в електронна среда. Разбира се, не напълно успешно и не от самото начало през март при обявяването на извънредното положение. Много бързо успяхме да си настроим часовниците, така че да отговорим на предизвикателство, с което светът се сблъсква за първи път от 100 години. В България бяха отчетени едни от най-високите резултати по отношение на онлайн обучението – в Европа и в света (признанието е на Европейската комисия).

 

Успяхме да обхванем училищата в цялата страна, като предоставим едно адекватно синхронно обучение. Синхронно означава, че децата, само сменяйки физическата среда, продължаваха да се обучавт със същия интензитет като преди извънредното положение. Сравнението между България и развитите страни от Западна Европа е от ключово значение, защото там успяха да направят една неособено ефективна асинхронна форма на обучение.

 

В този смисъл интеракцията между учител и ученик, която ние успяхме да постигнем пролетта, беше според мен на най-високото ниво в света. Това продължи и тази есен, когато едно по едно училищата започнаха да преминават в електронна среда от разстояние.“

Георги Стоилчев припомни, че ако учениците бъдат върнати в класните стаи на 4 януари, за родителите остава възможността да подадат документи за онлайн обучение.

 

В условия на пандемия онлайн обучението е най-доброто, категоричен е Стоилчев.

 

„Не разбирам призивите за присъствено обучение в условията на коронавирус“, обясни той.

 

Можеше да се избегне загубата на 66 учители, а 20 деца да останат без родители, каза образователният експерт. Геогри Стоилчев обясни, че се убеждаваме по сложния начин колко е опасен вирусът. Той съжалява, че не са постигнали споразумение с МОН учебната година да започне с маски в класните стаи. Според него, сериозни мерки е трябвало да се вземат още в средата на октомври, а не месец по-късно.

 

Правото на живот е първото право, а след това идват другите права.

 

Цялото интервю в обзорното предаване по БНР, излъчено в началото на седмицата, можете да чуете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".