Рубрики
Начало » Коронавирус » Столични директори вземат нещата в свои ръце за преминаване към онлайн обучение

Столични директори вземат нещата в свои ръце за преминаване към онлайн обучение

„Казвам ти, дъще, сещай се, снахо!“

119 SOU 1

 

Ако миналата седмица единици училища обявиха, че преминават към онлайн обучение „въпреки нерешителността на МОН“ или „поемат отговорност за живота и здравето на учителите“, през тази седмица редица столични директори вземат нещата в свои ръце за преустановяване на присъствените учебни занятия и преминаване на обучение в електронна среда от разстояние. При някои е за всички ученици, при други – за някои випуски, най-често прогимназиалните класове. Все повече посочват срокове до края на ноември.

 

Едно от най-известните и желани училища в страната с огромен наплив за прием – Националният учебен комплекс по култура (НУКК), често наричано „училището в Горна баня“, познато преди години като училището за надарени деца, а още по-познато сред народа като „училището на елита“, изведе всички свои ученици от 1 до 12 клас в онлайн обучение. Причината: много учители отсъстват по здравословни причини и не може да се организира нормален учебен процес. Включването на заместници само ще увеличи риска от зараза, категорични са от училищното ръководство. Онлайн обучението е от 4 до 13 ноември, но се призовава да се следи сайтът за допълнителна информация. Ако се четат статии или се гледат телевизионни новини на 15 септември, може да се види на колко политици децата учат в НУКК.

 

В Националната гимназия за древни езици и култури, известна като Класическата гимназия, също са превключили на онлайн обучение още от 28 октомври, съобщи за „Данибон“ родител.

 

Обявиха за две седмици, но ще вземат решение спрямо ситуацията към края на този период. Справят се чудесно и в тази форма на обучение – и ученици, и учители.

 

Учениците от 1 до 12 клас на Националното музикално училище „Л. Пипков“ преминаха на дистанционно обучение. Към 29 октомври едва 170 ученици от 548 са били на училище. 20 учители от 234 са били в болнични. В училището имат случаи на учители с положителни тестове за коронавирус. Самата директорка на училището също с положителен тест за COVID-19.

 

Най-активният директор в България – Диян Стаматов, който е начело на 119 СУ, намиращо се в елитния столичен квартал „Изток“, първи даде пример какво трябва да се направи и задейства процедура за преминаване на учениците от 5 до 7 клас в онлайн обучение за 3 седмици. Диян Стаматов е бивш заместник министър на образованието и настоящ общински съветниик от ГЕРБ. За много информации в образователната сфера трябва да сме му благодарни, че първи изнася новината, ако изобщо някой друг се сети да я съобщи. Често генерира и много интересни идеи. Тези дни информира за алгоритъм как едно училище да мине на онлайн обучение. Процедурата отнела само 1 ден. Вчера съобщи за ползите от преминаването на прогимназиалните класове на учене от дистанция.

 

125 СУ, известно като един от най-големите организатори на математически състезания в София, извежда в онлайн обучение учениците от 5 и 6 клас, съобщи родител за „Данибон“.

 

В 125 СУ 5 и 6 клас ще са дистанционно от 9 до 27 ноември. Бях твърдо против дистанционното обучение, още смятам, че ще е в ущърб на децата, но нещата с ковида станаха мнооого сериозни и сега мисля, че най-разумно е да се мине за известно време на онлайн обучение. Няма как! Трябва да опазим учителите!

 

Учениците от 5 до 7 клас на 81 СУ „Виктор Юго“ в кв. Младост минават на онлайн обучение от 5 до 20 ноември.

 

„Вече е официално – 138-о от 1 до 7 клас онлайн от 9 до 20.11.“, написа току-що родител.

 

138. СУЗИЕ „Проф. Васил Златарски“ взе решение за преустановяване на присъствения учебен процес за всички паралелки от 1 до 7 клас от 9 до 20 ноември.

 

43 ОУ е подало искане за онлайн обучение на учениците от 2 до 7 клас за 3 седмици. Единствено паралелките в 1 клас остават присъствено.

 

Прогимназиалните ученици на 17 СУ също преминават на онлайн обучение до 29 ноември.

 

И в 18 СУ има класове на онлайн обучение, съобщи родител. По-новата информация е, че се очаква одобрение на предложението за 5-7 клас да учат от дистанция от 9 до 30 ноември.

 

43 ОУ е подало искане за онлайн обучение на учениците от 2 до 7 клас за 3 седмици. Единствено паралелките в 1 клас остават присъствено.

 

3 частни училища тази седмица са на онлайн обучение. Едното взе решение въпреки нерешителността на МОН. Другото пита „приоритет или на всяка цена“.

 

Руското училище към посолството е преминало на онлайн обучение още на 26 октомври – много преди българските училища да се сетят за този вариант. Причината: неблагоприятната епидемична обстановка по светкавичното разпространението на короновирусната инфекция.

 

Министерството на образованието препоръча локано вземане на решение дали да се затварят училищата – на ниво област, община, училища. Кметът на София бързо препоръча на началника на РУО София-град да препоръча на директорите. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев излезе със специална препоръка към МОН за 5-7 клас да не се оставят училищата да решават сами, а да се вземе решение за областта (25 области са в червената зона, 3 са само в оранжевата). Той направи предложение гимназиите да продължат онлайн до края на ноември, а ако се налага и след това. Здравният министър заяви, че няма да се вземат нови мерки и обясни: „Присъственото обучение е това, към което се стремим“. Той допълни: „Много е важен локалният подход“ и отбеляза, че има училища без случаи на коронавирус.

 

След всички тези много препоръки и намеци стана ясно, че решението дали да се премине на онлайн обучение или да се остане присъствено трябва да се вземе от директорите. Обществото е крайно поляризирано по въпроса, а и едва ли някой от тях е епидемиолог. Остава им възможността да се опират на специалната препоръка на главния държавен здравен инспектор, на многото препоръки тип „намигване“ от отговорни институции, да се огледат какво напътства техният колега с опит на заместник министър на образованието и най-вече да преценят ситуацията в собственото си училище. Явно това е моделът, който ще се следва в столицата: „Казвам ти, дъще, сещай се, снахо!“

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".