Рубрики
Начало » Коронавирус » Софийският университет се готви за присъствено начало на академичната година

Софийският университет се готви за присъствено начало на академичната година

СУ ще плати тестовете за коронавирус на преподаватели и студенти, ако има зараза

 

Sofia uni

 

Софийският университет се готви за присъствено начало на академичната година, заяви ректорът проф. Анастас Герджиков по БНТ.

 

От една страна ние се готвим за присъствено обучение, защото бихме искали да започнем така. Това означава по-сериозна дезинфекция, осигуряване на маски, предпазни средстава.

От друга страна трябва да сме готови и за онлайн варианта. Ако се наложи през първия семестър да преминем, както стана преди. Това означава по-голяма Интернет свързаност и повече сървъри.

 

Ректорът е предложил в своя заповед за присъственото обучение всички да бъдат с маски освен този, който говори в дадения момент.

 

Има няколко сценария за преминаване към онлайн обучение и те са разработени още през юни. Вече се работи по изпълнението на плана. Закупени са 7 нови сървъра. Осигурена е по-добра Интернет свързаност.

 

В зависимост от това дали обстановката се влошава или подобрява факултетите сами ще избират към какъв тип обучение да преминат - присъствено, смесено или онлайн.

 

Ако в някоя група има повече заразени, ще се тества там.

 

Всички разноски за тестване при съмнения за коронавирус ще се поемат от бюджета на Софийския университет. Важи и за преподаватели, и за студенти. Това вече е приложено миналата година. Тогава е имало един заразен преподавател в Юридическия факултет и е организирано тестване на студентите, което е платено от СУ, обясни проф. Герджиков.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".