Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » Сърбия засрамва ЕС в процеса по ваксинация

Сърбия засрамва ЕС в процеса по ваксинация

До края на февруари в Сърбия се очаква да бъдат ваксинирани с две дози 1 милион души

 

architecture-4569749_640

 

Евронюз: Ваксинацията в Сърбия с руски и китайски ваксини върви с пълна пара

 

Сърбия не е в Европейския съюз и досега не е получила голяма помощ от блока в усилията си при ваксинацията, но в момента изпреварва европейските държави откъм резултати, отбелязва Евронюз.

 

В Сърбия са одобрени три ваксини – руската „Спутник V“, китайската на „Синофарм“ и ваксината на Pfizer-BioNtech. 

 

Към момента в Европа никоя друга държава не имунизира с темповете, с които го прави Сърбия, пише Михаел Мартенс във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Сърбия изпреварва дори Германия и Франция. Единствено Великобритания е по-напред, пише Дойче веле.

 

Сръбският президент Александър Вучич каза пред Евронюз, че ваксините, които идват от Изток, са „много безопасни“.

 

Вучич отбелязва, че до момента Сърбия не е получила нито една доза по схемата COVAX (програма, позната като инициативата за подпомагане на бедните държави с ваксини), към която се присъедини и Европейския съюз.

 

„Получихме ваксини от споразумение с американците от Pfizer. Получихме от Китай, получихме от Русия, но не получихме от Европейския съюз.“

 

До края на годината се очаква Сърбия да започне производство на руската ваксина. Страната преговаря за допълнителни количества на „Спутник V“, а също и на „Спутник лайт“.

 

Сръбското правителство смята, че ваксините не трябва да се ползват за геополитика, а за решаване на здравословен проблем. Точно такива обвинения обаче получи самата Сърбия. „Вучич използва ваксините за външнополитически цели“, написа Дойче веле и отбелязва още, че „Сърбия си позволява да провежда регионална политика“ по отношение на Северна Македония и северната част на Косово.

 

До вчера в Сърбия са ваксинирани над 550 000 души с първата доза, а 50 000 души вече са получили и втората доза, пише Евронюз. Населението на страната е 7 милиона души.

 

Вучич очаква до края на февруари в Сърбия да бъдат ваксинирани с две дози 1 милион души, което е 15% от населението на страната.

 

Евронюз прави сравнение, че в Европейския съюз до началото на февруари са ваксинирани само 3% от населението на държавите членки.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".